Alle info over de Ronde van Vlaanderen Cyclo

Alles wat u moet weten over de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen

Alles wat u moet weten over de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen

De organisatie vraagt alle deelnemers nadrukkelijk om de verkeersreglementen na te leven. Foto: Ronde van Vlaanderen

Zondag rijden de profs voor eeuwige roem, zaterdag mogen ongeveer 16.000 wielerliefhebbers het parcours van de Ronde van Vlaanderen al verkennen. Wij bundelden voor u alle benodigde informatie in één handig document.

Wielrennen op Sportwereld.be

Praktisch

Wielertoeristen van over de hele wereld rijden zaterdag 5 april hun eigen Ronde van Vlaanderen. Er zijn drie verschillende afstanden, 74km, 132km of de volledige afstand van 244km.

De 244 km start aan de Markt in Brugge tussen 7u en 8u. De 132km en de 71km starten aan de Qubus (Lindestraat 45) in Oudenaarde. Wielertoeristen die de 132km rijden kunnen starten tot 9u. Voor de 71km is het mogelijk om te vertrekken tot 10 uur. Finishen in Oudenaarde is mogelijk tot 20u. De laatste bevoorrading sluit om 19u. Als je na 19u aan de laatste bevoorradingspost passeert, moet je de kortste weg naar de finish nemen.

Wielertoeristen kunnen de parkings bereiken via de N60 (Westerring) vanuit Ronse of Gent. Eens op de Westerring kan je de aanwijzingen van de organisatie volgen.

Deelnemers

16.000 deelnemers zullen de Ronde van Vlaanderen Cyclo betwisten. 40 verschillende nationaliteiten verschijnen aan de start. Daaronder 47 Australiërs, 4 Brazilianen, 2 Japanners, 1 Rus, 2 Venezolanen en 5 Zuid-Afrikanen. Ongeveer 1000 vrouwen zullen van start gaan voor hun Vlaanderens Mooiste.

De wielertoeristen zijn in goede handen. De overheid voorziet 150 politiemensen, 5 hulpposten van het Rode Kruis, 9 ziekenwagens en 60 hulpverleners. Ook de organisatie is tot in de puntjes voorbereid op de Ronde voor wielertoeristen. Zij zetten nog eens 285 signaalgevers in, 31 mobiele stewards en 600 stewards en medewerkers. Er zal ook gezorgd worden voor 4,5km nadar.

Naar jaarlijkse gewoonte rijden ook een aantal bekende wielerliefhebbers de finale van de Ronde. Om 10u vertrekt onder begeleiding de prominententocht voor de korte afstand (71 km).  Zo zullen o.a. vice-premiers Kris Peeters en Alexander Decroo, Andrea Tafi, Ludo Dierckxsens, Renaat Landuyt en Waals minister-president Rudy Demotte Vlaanderens Mooiste bedwingen.

Respect voor de wegcode

De organisatie vraagt alle deelnemers nadrukkelijk om de verkeersreglementen na te leven. Zo worden er 240 afvalcontainers voorzien om afval te deponeren. De organisatie vraagt dus expliciet om geen afval onderweg te dumpen, maar papiertjes en plastic bij te houden tot je een afvalcontainer passeert. Ook wildplassen is niet toegestaan. Er worden onderweg 155 mobiele toiletten voorzien.

Randactiviteiten

De wielertoeristen worden zaterdag 4 april op de Oudenaardse Markt verwelkomd met passende, heroïsche muziek. Daarbij zitten kippenvelmomenten uit bekende films, beklijvende aria's, wereldberoemde hymnes, van de Eenzame Fietser tot het lied van de Flandriens. De wielertoeristen kunnen zich ook op het podium als winnaar laten fotograferen, met het historische stadhuis als decor. Partners of vrienden van deelnemers hebben de mogelijkheid om in het stadscentrum te parkeren. Na 12u is de Markt wel afgelosten. Plaatselijk verkeer is nog wel mogelijk in de Hoogstraat en Nederstraat. De hoofdinvalsweg N60 is niet toegankelijk gedurende het volledige weekend.

Corrigeer

MEER NIEUWS