Complete gids voor wie zondag naar de koers trekt

Complete gids voor wie zondag naar de koers trekt

Foto: Golazo

Sportwereld.be maakte voor u een compleet overzicht van alle activiteiten rond de Ronde van Vlaanderen. Er zijn allerlei activiteiten van bij de start in Brugge, over de Vlaamse Ardennen tot aan de aankomst in Oudenaarde. We geven u een een overzicht van het mobiliteitsplan, alle attracties, activiteiten, pendelbussen en veiligheidsvoorschriften. Een complete gids voor al wie zondag naar de koers trekt.

Wielrennen op Sportwereld.be

Startzone Brugge

De parking van de 25 bussen van de deelnemende mannenploegen aan 't Zand is enkel toegankelijk voor vips. Al het publiek is welkom op de Grote Markt. Die is voor de 18de keer op rij de startplaats voor de Ronde van Vlaanderen. Op het grote podium komen de renners er één voor één het startblad tekenen. Michel Wuyts, Carl Berteele en Sven De Leijer verzorgen de rennersvoorstelling. Muzikant Jan De Smet (bekend van De Nieuwe Snaar) zorgt voor de muzikale noot. Eerst komen de acht pro-continentale ploegen het startblad tekenen. Daarna komen de 17 WorldTour-ploegen aan bod.

Schema van activiteiten:

8u30: Aankomst ploegbussen op 't Zand
8u30: Begin van de podiumceremonie en voorstelling van de renners op de Grote Markt.
9u00: Begin van de uitzending op Sporza
10u15: Start van 99ste Ronde van Vlaanderen door premier Charles Michel

Mobiliteit

Oudenaarde valt zondag zowel te bereiken met de trein, auto en fiets. De NMBS versterkt de capaciteit op de lijnen Gent-Ronse en Lokeren-Poperinge. De zonedriehoek Oudenaarde-Kluisbergen-Ronse wordt tussen 9u en 19u30 zoveel mogelijk verkeersvrij gemaakt. De invalswegen N60 en De Markt naar Oudenaarde zijn niet toegankelijk voor wagens.

Parkeren

Er worden gratis parkingzones voor auto's voorzien aan:

*Industriezone De Bruwaan (Oudenaarde)
*Industriezone de Meersbloem (Oudenaarde)
*'t Spei (Oudenaarde)
*Ruien (Ronse)
*Berchemweg (Koppenberg)

Gratis parking voor mindervaliden:

*Parking Ham (Oudenaarde)

Uiteraard is het ook perfect mogelijk om met de fiets naar de Ronde af te zakken. Je kan fietsen via het lange afstandsfietspad langs de spoorwegberm Oudenaarde-Ruien.

Er worden gratis parkingzones voorzien voor fietsers:

*aan het Droesbekeplein (Oudenaarde)
*Smallendam (Oudenaarde)

Pendelbussen

De vrije pendelbusroutes zijn de kapstok van het mobiliteitsverhaal van de organisatie. Er worden 4 pendeldiensten voorzien om de toeschouwers op een veilige manier naar het parcours te brengen.

Pendelbus A (Oudenaarde-Kwaremont)

Pendelbus A brengt u tussen 9u30 en 12u30 van Oudenaarde naar de Kwaremont. De terugritten rijden van 16u30 tot 19u30. De haltes worden om de ± 13 minuten bediend.

Bekijk hier de route van pendelbus A

Pendelbus Tacambaro (De Bruwaan-Station Oudenaarde-Centrum Oudenaarde)

Pendelbus Tacambaro brengt u van De Bruwaan in Oudenaarde via het Station naar het Centrum van Oudenaarde. De haltes worden om de 20 minuten bedient. De eerste heenrit vertrekt om 12u30 aan De Bruwaan, de laatste om 15u. De laatste terugrit vertrekt om 19u30 aan de halte Tacambaro.

Bekijk hier de route van pendelbus Tacambaro

Pendelbus B (Ruien-Kwaremont-Ronse) en Pendelbus C (Ronse-Kwaremont-Ruien)

Pendelbus B rijdt van Ruien naar de Kwaremont en verder naar Ronse. Pendelbus C rijdt vanaf de halte Klijpe Kerk via Ronse naar de Kwaremont en verder naar Ruien. De eerste heenritten richting Kwaremont vertrekken om 9u30 aan de halte in Herpelgem (Electrabel) en Klijpe Kerk. De laatste heenritten vertrekken om 14u. De laatste terugritten richting Ruien en Ronse vertrekken om 19u30 aan de halte Kwaremont. De bussen rijden er om de 13 minuten.

Bekijk hier het parcours van pendelbussen B en C

Dorp van de Ronde

De West-Vlaamse gemeente Zwevegem is dit jaar het befaamde dorp van de Ronde. De keuze voor Zwevegem is een eerbetoon aan Marcel Kint , die de Ronde van Vlaanderen bij de onafhankelijken exact 80 jaar geleden won. Alle activiteiten die plaatsvinden in het Dorp van de Ronde kan je vinden op www.zwevegemdorpvanderonde2015.be

Publieksdorpen

Er worden 5 gratis publieksdorpen voorzien voor de toeschouwers. Daar valt de hele dag door vanalles te beleven; Er zullen grote schermen staan en er wordt gevarieerde catering en voldoende sanitair voorzien. Het Nieuwsblad zal er verschillende acties doen en Proximus klapstoeltjes uitdelen aan het publiek.

De vijf publieksdorpen bevinden zich aan:

*Kwaremont (Schilderstraat 2, Kluisbergen)
*Paterberg (Paterbergstraat 2, Kluisbergen)
*Kruisberg (Kruisstraat 6, Ronse)
*Koppenberg (Steengat 8, Oudenaarde)
*aankomst in Oudenaarde (Recreatiedomein De Donk, Minderbroedersstraat, Oudenaarde)

Waar en wanneer passeren de renners?

Aankomstzone Oudenaarde

Aan de aankomstzone zullen meerdere grote schermen geplaatst worden zodat je geen seconde van de koers hoeft te missen. Het grootste scherm vind je aan de jeugdzone, die bevindt zich 500m voor de finish. Een aantal cafés op de Markt hangt ook TV-schermen.

Activiteiten in Oudenaarde op zondag:

10u30: Presentatie Ronde van Vlaanderen voor vrouwen (Markt)
11u00: Start Ronde van Vlaanderen voor vrouwen (Markt)
11u05: Aperitiefje in de cafés | Bezoekje aan merchandising-& animatiezone Minderbroedersstraat
12u40: Passage Ronde van Vlaanderen mannen (Markt)
13u00: Snack eten op de Markt, aan de aankomstzone of op de jeugdzone
14u45: Aankomst Ronde van Vlaanderen voor vrouwen
16u25: Aankomst Ronde van Vlaanderen mannen + podium (vrouwen en mannen)
Nadien: Ambiance in de Willy Naessens publiekstent of aan de jeugdzone met DJ | Afzakken naar het rennersdorp op de Markt | Nog een afzakkertje drinken in de stad

Veiligheidsvoorschriften

Het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) voert een BOB-campagne 'echte supporters bobben mee'. Ze moedigen aan om steeds op voorhand een BOB aan te stellen. 'We schakelen voor deze campagne de Responsible Young Drivers (RYD) in', kondigt provinciegouverneur Jan Briers aan. Zij zullen actief zijn op de pendelparkings, waar supporters hun auto achterlaten en waar ze een gratis pendelbus nemen naar het parcours. 'Die supporters moeten beseffen, dat ze bij hun terugkeer van de koers nog moeten rijden en dus geen alcohol mogen gedronken hebben. Dat besef is er niet bij iedereen. Daarom krijgt iedereen een flyer toegestopt', voorziet de gouverneur. Bij de terugkeer op de parkings zijn er alcoholcontroles voorzien.

Naar aanleiding van het ongeval met de vrouw en Johan Vansummeren vorig jaar worden er ook borden geplaatst waar voetgangers niet mogen staan. Deze maatregel dient ongevallen met renners te voorkomen. Er worden ook 1559 signaalgevers ingezet om alles in goede banen te leiden.

Gedragscode supporters

De organisatie roept de supporters ook op om de gedragscode in de Vlaamse Ardennen na te leven:

*Kies voor veilig en duurzaam vervoer
*BOB mee!
*Geen glas in de veiligheidszones
*Wees een heer in het verkeer
*Sta niet op gevaarlijke punten
*Voorzichtig met kinderen en honden
*Vlaggen rechtop!

Geen drones

In de driehoek Oudenaarde-Ronse-Kluisbergen geldt de hele dag een no-flyzone. Behalve twee helikopters van de VRT mag geen enkele helikopter de lucht in. Ook luchtballonnen zijn niet zondag niet welkom, Een drone oplaten mag ook niet.

Corrigeer

MEER NIEUWS