Fit & Gezond

6 op de 10 Belgen weten nog altijd niet hoe je aids oploopt

6 op de 10 Belgen weten nog altijd niet hoe je aids oploopt

Foto: belga

Aids krijg je door iemand op de mond te kussen of via een muggenbeet. Nonsens natuurlijk, maar veel mensen beseffen dat niet. Nieuw onderzoek toont aan dat liefst zes op de tien Belgen niet weten hoe je aids oploopt. ‘Het lijkt wel of we de ziekte niet meer belangrijk vinden’, zeggen experts.

Een derde van de Belgen ouder dan vijftien jaar denkt ten onrechte dat je aids kan oplopen door een muggenbeet. En ook drie andere misvattingen rond de ziekte – dat je aids zou kunnen krijgen door bloed te geven, iemand te kussen of van iemands glas te drinken – worden door heel wat Belgen nog altijd ten onrechte voor waarheid aangenomen.

Dat het daarmee slecht is gesteld met de basiskennis over de ziekte, blijkt duidelijk uit een nieuw rapport over de Gezondheidsenquête van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV). Nochtans raken in ons land elke dag drie mensen besmet met hiv. En hoewel er intussen medicijnen zijn die leven met hiv draagbaarder maken, blijft het een ongeneeslijk virus waar je levenslang pillen voor moet nemen.

Uit de nieuwe studie blijkt bovendien dat de situatie nog verslechtert: ‘Sinds er medicijnen op de markt zijn, denken we dat de ziekte niet meer zo belangrijk is’, zegt Stefaan Demarest van het WIV. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van vrijdag 3 april.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees