Vlaamse begroting gaat 550 miljoen euro in het rood

Vlaamse begroting gaat 550 miljoen euro in het rood

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD). Foto: BELGA

De Vlaamse begroting gaat dit jaar voor bijna 550 miljoen euro in het rood. Dat heeft een opgeluchte Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vrijdagmiddag bekendgemaakt tijdens een persconferentie. Het zal ook al in 2017 zijn, en niet in 2018, dat er een begroting in evenwicht komt.

Bourgeois benadrukte dat zijn regering beter heeft gedaan dan wat de Hoge Raad van Financiën voorstelde. In een advies dat vorige week werd voorgelegd, liet die toe dat Vlaanderen dit jaar 765 miljoen in het rood gaat, om pas in 2018 een evenwicht te bereiken.

'We hebben het tekort echter tot 550 miljoen euro kunnen herleiden. En we zullen al in 2017, en niet in 2018, een evenwicht bereiken', zei Bourgeois. 'We moeten nog steeds door zwaar weer, maar we doen ondanks de moelijke situatie wel beter.'

Zwaar weer, daar bedoelde de minister-president mee dat de oorspronkelijke doelstelling in het Vlaamse regeerakkoord om al dit jaar een begroting in evenwicht voor te leggen, niet zal worden gehaald, door een aantal onvoorziene problemen.

Zo maakte Europa een aantal maanden geleden duidelijk dat de zogenoemde 'PPS-constructies' (investeringen via publiek-private samenwerking, nvdr.) mee in de begroting moeten worden opgenomen. Zonder die eis zou het tekort maar 100 miljoen euro hebben bedragen. Ook de lage inflatie en een beperkte economische groei zorgde voor een gat, van 512 miljoen euro, net als de ongeveer 400 miljoen euro van het federale niveau die Vlaanderen misliep door de nieuwe financieringswet. 

Woning schenken wordt goedkoper

Een en ander maakte dat de regering dus op zoek moest naar zo'n 880 miljoen euro, maar uiteindelijk kon daar nog een stuk worden afgedaan, tot 548,4 miljoen euro. Het kon onder meer dankzij een combinatie van eenmalige maatregelen (zoals de verkoop van gronden en gebouwen die de regering naar eigen zeggen niet gebruikt) goed voor 149,5 miljoen euro, en een aantal structurele besparingen goed voor 125,5 miljoen euro. Het gaat daarbij onder meer om het doorschuiven van een opdracht voor slibverwerking (19 miljoen euro) en van een rioleringsopdracht (30 miljoen euro), en om een pakket kleinere besparingsmaatregelen, goed voor bijna 55 miljoen euro.

Het meest opvallend is echter de hervorming van de schenkingsrechten voor onroerende goederen. Die tarieven worden niet alleen vereenvoudigd, maar ook verlaagd, wat er vooral moet zorgen dat slapend patrimonium geactiveerd wordt. Ook komt er een extra korting bij renovatie of langdurige verhuring van het geschonken vastgoed, wat dan weer een stimulans voor de bouwsector moet zijn. Financiënminister Annemie Turtelboom (Open VLD) hoopt uit de maatregel dit jaar 56 miljoen euro extra inkomsten te halen.

'Geen armworstelpartij'

Bourgeois is naar eigen zeggen 'trots op het resultaat', ondanks het feit dat de omstandigheden zijn regering tot een tekort hebben gedwongen. 'We hebben drie keer pech gehad, maar dat heeft ons niet verhinderd op tijd aan te komen en met een puik resultaat', klonk het. 

Zijn CD&V-vicepremier Hilde Crevits sloot zich daarbij aan, en benadrukte dat de keuze 'door iedereen wordt gedeeld'. 'Er is geen armworstelpartij aan voorafgegaan', klonk het.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees