Het Wielerparlement heeft gestemd: Kristoff favoriet voor de Ronde

Dankzij het forfait van topfavorieten Tom Boonen en Fabian Cancellara ruiken een heleboel andere renners dit jaar een unieke kans in de Ronde van Vlaanderen. Meer dan ooit durven outsiders hopen op een zege in de belangrijkste Vlaamse wielerhoogmis van het jaar. Een kransje van een twintigtal renners heeft zich de voorbije maanden tijdens de voorjaarsklassiekers opgeworpen als kandidaat voor een plaatsje in de koersgeschiedenis. Ons wielerparlement - Roger De Vlaeminck, Peter Van Petegem, Eric Vanderaerden, Johan Museeuw, Freddy Maertens, Adrie van der Poel, Nick Nuyens en Dirk De Wolf. - schept zoals altijd duidelijkheid in de chaos. Dit zijn hun favorieten.

Wielrennen op Sportwereld.be

Het gezamelijke palmares van onze acht leden van het wielerparlement liegt er niet om: 11 zeges en 20 podiumplaatsen in de Ronde van Vlaanderen. Als er iemand weet wat er nodig is om te schitteren in de Ronde, dan zijn het dus deze heren.Als we alle pronostieken optellen, is dit het podium voor zondag: 1. Alexander Kristoff, 2. Zdenek Stybar, 3. Stijn Devolder (bekijk alle individuele prono's onderaan het artikel).

Enkel Eric Vanderaerden zet Alexander Kristoff op nummer één, maar ook Roger De Vlaeminck, Nick Nuyens, Dirk De Wolf en Adrie van der Poel zien de Noor op het podium eindigen. Kristoff won dit seizoen al ritten in Qatar, Oman en Parijs-Nice en schreef afgelopen week nog de Driedaagse De Panne-Koksijde op zijn palmares. Hij pakte er ook drie ritzeges en maakte indruk in de afsluitende tijdrit. De grote voorjaarsklassieker ontbreekt voorlopig nog. In Milaan-Sanremo (tweede) was hij er opnieuw dicht bij. Kristoff werd de voorbije twee jaren vierde en vijfde in de Ronde. 

De nummer twee volgens ons wielerparlement is Zdenek Stybar. Voor Nick Nuyens, Johan Museeuw en Freddy Maertens is de sympathieke Tsjech de topfaforiet zondag. Stybar won dit jaar de Strade Bianche en werd tweede in de E3 Harelbeke. 'Natuurlijk heeft Stybar nog niet de erelijst van Tom Boonen, maar het is een geboren winnaar', meent drievoudig winnaar Museeuw. 'Voor mij is Stybar de kopman van Etixx-Quick Step en Niki Terpstra de wisselkopman. De Tsjech kan zich tijdens een koers sparen, de wedstrijd indelen en ook ontploffen op de een helling zoals de Oude Kwaremont en de Paterberg. Dat heeft Niki minder in zich.' Nick Nuyens is het daar mee eens. 'Stybar laat al weken een goede indruk, is enorm gedreven en krijgt meer kansen nu Boonen er niet bij is.'

Een verrassende nummer drie is Stijn Devolder. De tweevoudige winnaar van de Ronde is kopman van Trek Factory Racing na het forfait van Fabian Cancellara. Devolder liet in de Driedaagse De Panne-Koksijde een goede indruk. 'Maar Devolder zal wel solo moeten aankomen natuurlijk', merkt Roger De Vlaeminck op. De Vlaeminck zet Devolder op nummer één in zijn prono, net zoals Adrie van der Poel. 

Vallen volgens ons wielerparlement net naast het podium: Geraint Thomas en Sep Vanmarcke. Geraint Thomas is na zijn zege in de E3 Harelbeke en derde plaats in Gent-Wevelgem volgens velen de topfavoriet. 'Na mijn zege in de E3 zijn de ogen nu wat meer op mij gericht, en dat is ook logisch want iedereen noemt die koers de kleine Ronde van Vlaanderen', zegt Thomas zelf. Volgens vier van de acht wielerparlementsleden staat Thomas zondag op het podium, maar niemand kiest hem als winnaar. Peter van Petegem zet de Brit van Team Sky op twee, achter winnaar Sep Vanmarcke. 'Sep behoort absoluut tot het kransje van de favorieten. Vanmarcke heeft de voorbije weken laten zien dat hij gerust naast de andere toppers kan staan', meent Nick Nuyens.

Dirk De Wolf gelooft dan weer in een zege van Jürgen Roelandts. De kopman van Lotto-Soudal maakte afgelopen zondag bijzonder veel indruk met een lange solo in Gent-Wevelgem. Volgens De Wolf rondt Roelandts in de Ronde een ontsnapping wel succesvol af. Kristoff wint dan vervolgens de sprint voor Van Avermaet. Roger De Vlaeminck voorspelt exact hetzelfde wedstrijdscenario, maar dan met Stijn Devolder als afwerker. 

Opvallende afwezigen in de einduitslag van ons wielerparlement: Niki Terpstra, John Degenkolb en Peter Sagan. Zij kregen geen enkele stem.

Prono Roger De Vlaeminck

1. Stijn Devolder
2. Alexander Kristoff
3. Greg Van Avermaet

Prono Johan Museeuw

1. Zdenek Stybar
2. Geraint Thomas
3. Sep Vanmarcke

Prono Nick Nuyens

1. Zdenek Stybar
2. Alexander Kristoff
3. Sep Vanmarcke

Prono Eric Vanderaerden

1. Alexander Kristoff
2. Jürgen Roelandts
3. Sep Vanmarcke

Prono Peter Van Petegem

1. Sep Vanmarcke
2. Geraint Thomas
3. Luca Paolini

Prono Freddy Maertens

1. Zdenek Stybar
2. Stijn Devolder
3. Geraint Thomas

Prono Dirk De Wolf

1. Jürgen Roelandts
2. Alexander Kristoff
3. Greg Van Avermaet

Prono Adrie van der Poel

1. Stijn Devolder
2. Alexander Kristoff
3. Geraint Thomas

Einduitslag (plaats 1 = 3ptn, plaats 2 = 2ptn, plaats 3 = 1ptn)

1. Alexander Kristoff 11ptn
2. Zdenek Stybar 9ptn
3. Stijn Devolder 8ptn
4. Geraint Thomas 6ptn
4. Sep Vanmarcke 6ptn
6. Jürgen Roelandts 5ptn
7. Greg Van Avermaet 2ptn
8. Luca Paolini: 1ptn

 

 

 

 

Corrigeer

MEER NIEUWS