Van Avermaet: ‘Geen last meer van val in E3 Harelbeke’

Van Avermaet: ‘Geen last meer van val in E3 Harelbeke’

Foto: BELGA

Greg Van Avermaet kwam in de finale van de E3 Harelbeke zwaar ten val. ‘Ik heb nog wel een beetje pijn aan mijn heup, maar eigenlijk vooral als ik niet op de fiets zit. Dus in principe mag dat zondag geen probleem zijn’, vertelde de Flandrien 2014 vandaag op de persconferentie.

 

Wielrennen op Sportwereld.be

'Ik ben klaar voor de Ronde, al heb ik nog wel een tikkeltje last aan de onderrug na mijn val in de E3 Harelbeke', begon Van Avermaet zijn perspraatje. 'Ik heb de beelden nog eens herbekeken. Spectaculair was het wel, ik ging helemaal overkop. De Ronde van Vlaanderen is voor mij de belangrijkste wedstrijd van het hele seizoen. Het is altijd heel speciaal om daar in Brugge aan de start te staan, vooral met al dat publiek en die vele aanmoedigingen.'

Twee verkenningen

Van Avermaet werd vorig jaar tweede in de Ronde, het jaar voordien eindigde als zevende en in 2012 kwam hij als vierde over de streep. 'De Ronde is een wedstrijd die mij het beste ligt. Ik ben er eigenlijk altijd goed geweest, alleen lukte het me nog niet om die koers te winnen. Ik kijk er naar uit. Ik verkende het parcours, mede door de weersomstandigheden, tweemaal. Normaal gezien stond donderdag een verkenning op het programma maar door het slechte weer besliste ik om een lange duurtraining te doen. Op zo'n verkenning primeert het gevoel met de kasseien. De wegen en de hellingen ken ik onderhand wel. Details kunnen echter zeer bepalend zijn. Zo heb ik op de Paterberg ook opgemerkt dat de put waar ik vorig jaar inreed er nog steeds ligt. Dat zal me dus geen twee keer meer overkomen', verzekerde hij.

'Mijn favoriet? Sagan'

Volgens Van Avermaet kan een handvol renners zondag juichen. ‘Ik ben geen topfavoriet en BMC moet de koers niet dragen’, stelde Van Avermaet duidelijk. ‘Dat is eerder voor Team Sky en Etixx-Quick Step. Volgens mij gaat het koersscenario zonder Boonen en Cancellara niet veel veranderen. De wedstrijd zal toch ontploffen op de tweede beklimming van de Oude Kwaremont. Normaalgezien was daar Cancellara de referentie, nu zal dat iemand anders zijn. Ik wil daar ook nog vooraan zitten. Dan is nog alles nog mogelijk. Mijn favoriet? Voor mij Peter Sagan’, verraste Van Avermaet. ‘Er wordt weinig over hem gesproken, maar hij zal er wel staan.’

Absolute kopman

'De rol van Daniel Oss binnen mijn ploeg? Een sterke renner, hij heeft dit seizoen al meermaals bewezen dat hij zijn mannetje kan staan. Ik ben er in de grote koersen wel altijd bij maar mis soms dat tikkeltje geluk om het echt af te maken. Misschien heb ik het geluk zondag nu wel aan mijn kant staan', besloot een zelfzeker Van Avermaet.

 'Wij starten met Greg om de Ronde te winnen', bevestigde sportleider Valerio Piva. 'Met BMC willen we die koers al jaren winnen en hopelijk is het zondag zo ver. De voorbereiding was goed tot aan Harelbeke. Toen kwam Greg zwaar ten val, maar de wonden zijn ondertussen wel geheeld. Hij heeft een goed gevoel en de pijn is weg", klinkt het.


Buiten Van Avermaet verschijnen er uiteraard nog een aantal favorieten aan de start. 'We moeten vermijden om met Alexander Kristoff of Peter Sagan naar de eindmeet te gaan. Die zijn zeer snel, ook nog na 250 kilometer. Kristoff heeft vorig jaar laten zien dat hij de Ronde van Vlaanderen aankan en was uitmuntend in de afgelopen Driedaagse De Panne-Koksijde. Ik verwacht dat een kleine groep naar Oudenaarde zal trekken. De beste renners komen sowieso naar boven in een slopende wedstrijd als de Ronde van Vlaanderen. Misschien doet Greg Van Avermaet er dan ook beter aan zijn eventuele metgezellen in de steek te laten en de spurt niet af te wachten. Of misschien heeft hij nu wel eens geluk in de sprint', aldus Piva.


Dé Belgische wielerklassieker moet met de geblesseerden Fabian Cancellara en Tom Boonen wel twee kleppers missen. 'Misschien wordt er daardoor anders gekoerst. Wanneer die twee aangingen moest je mee zijn en zeker reageren. Nu ze er niet bij zijn zullen hun teams nog steeds de verantwoordelijkheid van de wedstrijd op zich nemen. Zij hebben onder andere nog Niki Terpstra en Zdenek Stybar in de wachtkamer zitten, bij Trek kunnen ze terugvallen op tweevoudig winnaar Stijn Devolder. De winnaar zal moeten terugvallen op een sterke ploeg en die heeft Greg Van Avermaet wel met iemand als Daniel Oss om er nog maar een te noemen. Wij trekken naar Brugge met als absolute kopman en daarnaast heb ik nog wel enkele andere pionnen, zoals Oss, om mee te schuiven wanneer nodig', verzekerde Piva.

 

Corrigeer