Alle ogen zondag gericht op Jolien D’hoore

Alle ogen zondag gericht op Jolien D’hoore

Foto: Photo News

Om klokslag 11 uur gaat zondag op de Markt in Oudenaarde de twaalfde editie van de Ronde voor vrouwen van start. Grace Verbeke, nu al vijf jaar geleden, is de enige landgenote die deze Vlaamse wereldbekerkoers kon winnen.

Zondag zijn vele ogen gericht op Jolien D’hoore. De Belgische kampioene heeft de conditie te pakken en won met de ronde van Drenthe enkele weken geleden de eerste wereldbekerwedstrijd. Een bewijs dat de 25-jarige Oost-Vlaamse op de weg echt wel de stap naar de top heeft kunnen zetten. ‘De ronde van Drenthe winnen was mooi, maar eerste eindigen in de ronde van Vlaanderen is zoveel mooier. Ik kan de mooiste koers van Vlaanderen niet alleen rijden in de driekleur maar ook nog eens dicht bij huis. Dat maakt het voor mij allemaal heel speciaal. En ja, de benen zijn goed. Maar ik kleef er liever geen plaats op. Ik wil vooral een goede wedstrijd rijden’.

Een voordeel voor D’hoore is alvast dat ze bij Wiggle-Honda enorm goed is omringd, ondermeer door Elisa Longo Borghini, een te volgen outsider. De concurrentie is niet minnetjes en dan wordt vooral in Nederlandse richting gekeken. Ellen Van Dijk kan haar zege van vorig jaar hernieuwen maar ook Chantal Blaak, Anna van der Breggen, Annemiek Van Vleuten, Amy Pieters, Loes Gunnewijk en enkele anderen willen dicht eindigen. Maar de topfavoriete is Elizabeth Armitstead. De 26-jarige Britse eindigde vorig jaar tweede, won vorige week nog de Trofeo Binda en heeft van de Ronde een doel op zich gemaakt. Uitkijken wordt het ook naar de heroptredende Emma Johansson al valt het af te wachten of ze conditioneel in staat is om met de top mee te strijden.

Corrigeer