Elektriciteitsfactuur gaat verder stijgen

Regering schaft gratis stroom af

Regering schaft gratis stroom af

Foto: An Nelissen

Vanaf Nieuwjaar is het gedaan met de gratis stroom voor gezinnen. Iedereen betaalt vanaf dan zijn elektriciteitsverbruik vanaf het eerste kilowattuur. Vooral voor gezinnen met veel kinderen wordt de rekening daardoor duurder.

De beslissing om de gratis stroom af te schaffen, stond al in het regeerakkoord. En vrijdag is de maatregel samen met aan aantal andere energiemaatregelen goedgekeurd door de Vlaamse regering. Dat bevestigt woordvoerder Kristof Windels van energieminister Annemie Turtelboom (Open VLD). Daarmee verdwijnt alweer een van de gratis-maatregelen die Steve Stevaert ooit invoerde.

Nu krijgt elk gezin per elektriciteitsmeter en per gezinslid 100 kilowattuur stroom gratis. ‘Voor een doorsnee gezin met twee kinderen dat 3.500 kilowattuur per jaar verbruikt, brengt dat jaarlijks zo’n 100 euro op’, zegt woordvoerder Els Bruggeman van Test-Aankoop. Maar dat betekent niet dat de afschaffing van de gratis stroom de doorsnee stroomfactuur ook 100 euro duurder zal maken. De besparing die de afschaffing oplevert, wordt namelijk herverdeeld onder de stroomgebruikers.

Het hele systeem wordt nu betaald door alle stroomgebruikers samen, via de distributietarieven. De weggevallen kosten zullen gewoon herverdeeld worden, en dat heeft gevolgen voor uw factuur. Lees er alles over in Het Nieuwsblad van zondag 5 april.

Corrigeer

MEER NIEUWS