Spanning troef: Dit is de meest onvoorspelbare Ronde van Vlaanderen in jaren

Spanning troef: Dit is de meest onvoorspelbare Ronde van Vlaanderen in jaren

Foto: Belga

Durft u vandaag een maandloon in te zetten op uw favoriet voor de Ronde Van Vlaanderen? Bent u er zelfs wel zeker van dat de volgens u gedoodverfde winnaar straks op het podium staat in Oudenaarde? Allicht niet. Want zonder Tom Boonen en Fabian Cancellara wordt de 99e editie van de Ronde van Vlaanderen één van de meest onvoorspelbare in jaren.

Wielrennen op Sportwereld.be

De afgelopen tien jaar wonnen Boonen en Cancellara de Ronde elk drie keer. De voorbije vijf edities kon enkel Nick Nuyens (2011) de hegemonie van 'de grote twee' doorbreken. Een Ronde van Vlaanderen zonder Boonen en Cancellara is dus zoals een Spaanse Clasico zonder Ronaldo en Messi. Doodzonde dat we vandaag de twee vaandeldragers van het koersen op kasseien niet man-tegen-man de Koppenberg zullen zien opknallen. Maar krijgen we daarom straks een minder mooie Ronde? Allerminst!

Zelden was immers het kransje favorieten groter dan vandaag. Haast onmogelijk is het om in te schatten hoe het scenario zich tussen Brugge en Oudenaarde zich zal ontvouwen. We kregen afgelopen week op onze gelegenheidsredactie in het Centrum Ronde van Vlaanderen héél wat ex-winnaars en wielercoryfeeën op bezoek. Niemand die zijn hand in het vuur durfde te steken voor zijn poulain. Hoe kan het ook? De afgelopen weken toonden zo'n 15 renners de potentie om Vlaanderens Mooiste dit jaar op zijn naam te schrijven. 

Van Stannard tot Devolder: iederee week minstens een favoriet erbij

* Het begon allemaal in de Omloop Het Nieuwsblad, ondertussen weeral 5 weken geleden. Ian Stannard legde in zijn eentje drie man van Etixx-Quick Step in de luren. De Brit maakte indruk met zijn sluwheid en kracht. Hij kreeg meteen ook een paar sterren achter zijn naam voor de Ronde. Maar nadien verdween hij uit beeld. Iemand de voorbije dagen de naam van Stannard nog gehoord? 

* Een week later schoot Zdenek Stybar als een raket de hoogte in. De Tsjechische ex-wereldkampioen veldrijden schreef met de Strade Bianche de mooiste overwinning uit zijn carrière bij op zijn palmares. Bijna deed hij die stunt over in de E3 Harelbeke, maar daar moest Styby tevreden zijn met een tweede plaats. Toch voldoende voor ex-winnaars als Johan Museeuw en Peter Van Petegem om te stellen dat Stybar vandaag de absolute kopman van Etixx-Quick Step moet zijn. Voor Niki Terpstra dus, die de Ronde van Qatar won en tweede werd in Gent-Wevelgem.  

Ook Greg Van Avermaet maakte een geweldige indruk in de Strade Bianche. Om zich vervolgens helemaal bij de topfavorieten voor de Ronde te nestelen door in Tirreno-Adriatico bergop Sagan, Stybar, Pozzato en Cancellara te kloppen. Een stevige valpartij in E3 Harelbeke later staat Van Avermaet weer een rijtje naar achter. De Hammenaar heeft naar eigen zeggen op de fiets geen last meer van zijn halve salto na de Tiegemberg. Afwachten.

John Degenkolb zit een beetje in hetzelfde schuitje. Na zijn schitterende zege in Milaan-Sanremo kreeg hij een flinke boost van het zelfvertrouwen. 'Niets moet, alles wat er nu nog bijkomt is bonus', zei de sterke Duitser. Maar een valpartij in E3 Harelbeke zorgde er voor dat hij zijn titel in Gent-Wevelgem niet kon verdedigen. En dus staken deze week de twijfels opnieuw de kop op. 'Het zal eerder voor Roubaix zijn dan voor de Ronde. Maar dat wil niet zeggen dat je me moet afschrijven.'

* In Dwars door Vlaanderen toonden twee jonkies van Topsport-Vlaanderen dat ze ook een woordje willen meepraten in de Ronde: Jelle Wallays en Edward Theuns. Beiden wellicht nog een beetje te groen achter de oren, maar waarom zouden zij via een vroege vlucht het niet kunnen uitzingen tot in de finale?

* Als de E3 Harelbeke de generale reptitie voor de Ronde van Vlaanderen is, dan is Geraint Thomas vandaag de te kloppen man. Met een stevige versnelling op de Oude Kwaremont decimeerde de man uit Wales hoogstpersoonlijk een uitgedund peloton tot een kopgroep van drie. Vervolgens toonde hij zich de sterkste en de slimste van een kopgroep met kleppers als Zdenek Stybar en Peter Sagan. Twee dagen later deed hij dat kunststukje bijna over in Gent-Wevelgem. Thomas won eerder op het jaar al de Ronde van de Algarve en was één van de sterkste renners in Parijs-Nice. Bovendien kan hij bogen op een geweldig ervaren Team Sky. 

Voor Peter Sagan eindigde de E3 Harelbeke op een sisser - of beter gezegd hongerklop - maar toch moet de kopman van Tinkoff-Saxo moed hebben geput uit zijn prestatie. Voor het eerst in zijn carrière ging de nummer twee van de Ronde van Vlaanderen 2013 immers met de besten mee op de Oude Kwaremont, in het verleden altijd de achilleshiel van Sagan.

* In Gent-Wevelgem - de zwaarste en mooiste koers van dit voorjaar - staken er plots weer enkele andere (onverwachte) gezichten hun neus aan het venster. Niet in het minst winnaar Luca Paolini. Dat de baardman van Katusha op zijn oude dag nog zo zou kunnen verbazen in een topklassieker. Dat had hij wellicht ook zelf niet meer verwacht. Naar eigen zeggen rijdt Paolini vandaag louter in dienst van kopman Kristoff. Eerst zien en dan geloven, sluwe Italiaan!

Tussen Gent en Wevelgem sloot Vlaanderen ook opnieuw Jürgen Roelandts massaal in de armen. Hoe de krijger van Lotto-Soudal dapper aan een solo van 70 kilometer tegen de natuurelementen en de verzamelde concurrentie begon en een uur lang op weg leek naar een historische Flandrien-stunt: respect! Graag meer van dat vandaag Jürgen. 

* In de Driedaagse De Panne-Koksijde promoveerde afgelopen week Alexander Kristoff van belangrijke outsider naar topfavoriet voor de Ronde . Drie ritzeges en een eindzege dankzij een fenomenale afsluitende tijdrit. Als waarschuwing naar de concurrentie kan dat wel tellen. In totaal heeft Kristoff dit seizoen al negen overwinningen op zak. En een tweede plaats in Kuurne-Brussel-Kuurne en Milaan-Sanremo. Kristoff - en niet Hushovd of Boasson Hagen - kan de eerste Noor zijn die de Ronde van Vlaanderen wint. Ons wielerparlement zette hem alvast op nummer één (lees meer).

Ook Stijn Devolder kwam in De Panne helemaal terug boven water. Na een flinke smak op zijn elleboog in Dwars door Vlaanderen leek het helemaal over and out voor Devolder. De E3 Harelbeke draaide uit op een flop, Trek Factory Racing leek alweer op zoek te moeten gaan naar een nieuwe kopman. Maar kijk: afgelopen week vond Devolder zijn goede benen terug aan de Belgische kust. Het volstond net niet voor de eindzege, maar met het zelfvertrouwen zit het wel goed. Devolder is de enige ex-winnaar in het peloton vandaag. 'En als je ik twee keer de Ronde kan winnen, dan ook drie keer', zei hij zelf.

Over één man hebben we het nu nog niet gehad: Sep Vanmarcke: de sterkste man in de Omloop Het Nieuwsblad (5e), net niet goed genoeg in de Strade Bianche (4e), de grote pechvogel in E3 Harelbeke (5e) en compleet leeggestreden in Gent-Wevelgem (6e). Conclusie: overal uitstekend, maar nergens een podiumplaats. Vorig jaar mocht hij op de derde trede in de Ronde van Vlaanderen. Deze keer één of twee trapje(s) hoger?

De scenario's: De aanval is de beste verdediging

Zo onvoorspelbaar de winnaar zonder Boonen en Cancellara, zo onverspelbaar het wedstrijdscenario. Iedereen stelde de voorbije jaren zijn koers af op één van die twee kampioenen. Wie gaat vandaag de koers in handen nemen? Team Sky en Etixx-Quick Step lijken de twee sterkste blokken in de koers en lieten de afgelopen week al verstaan hun verantwoordelijkheid te willen opnemen. Maar wat als beide ploegen een interessante renner meehebben in een ontsnapping? Wie gaat dan achterin het vuile werk nog opknappen? In E3 Harelbeke was het alvast chaos troef. Het zou wel eens een uitgelezen kans kunnen zijn voor een outsider om nog voor de grote finale eraan komt de koers in een definitieve plooi te leggen.

Alexander Kristoff, John Degenkolb en (in mindere mate) Peter Sagan hopen op een gesloten wedstrijd, die zo laat mogelijk openbreekt. Des te langer alles bij elkaar blijft, des te meer kans dat zij in de straten van Oudenaarde het kunnen afmaken met een onnavolgbare machtssprint. 

Daarom wachten Vanmarcke, Van Avermaet, Devolder en Roelandts beter niet op de laatste beklimming van de Oude Kwaremont en Paterberg om hun volledige voorraad cartouchen af te schieten. Zij hebben baat bij een snoeiharde, uitputtende koers. Het zou alvast het allermooiste scenario zijn. De Belgen die, aangevoerd door honderdduizenden enthousiaste wielerfans, op de flanken van de Vlaamse Ardennenhellingen vol voor het offensief kiezen. Laat De aanval is de beste verdediging vandaag voor één keer geen voetbal- maar een wielerwijsheid zijn. En dan heeft omstreeks 16u30 in Oudenaarde niemand het meer over Boonen of Cancellara. 

Corrigeer

MEER NIEUWS