Wat heeft Paaseiland met Pasen te maken?

Wat heeft Paaseiland met Pasen te maken?

De Moai op Paaseiland Foto: ss

Ligt het er vol met paaseieren, lopen er paashazen rond of is er toch een andere reden waarom het mysterieuze Paaseiland zo heet?

Het is eigenlijk heel simpel. Paaseiland, dat beschouwd wordt als een provincie van Chili en ligt tussen Australië en Zuid-Amerika, werd ontdekt op 5 april in 1722, Paaszondag van dat jaar. Eigenlijk werd het eiland toevallig ontdekt. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen was op zoek naar ‘Zuidland’, een continent waarvan men vroeger dacht dat het op het zuidelijk halfrond te vinden was, maar dat uiteindelijk niet bleek te bestaan.

In zijn zoektocht naar Zuidland, merkte Roggeveen plots land op in de Stille Zuidzee, het bleek een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld te zijn. Het is Roggeveen zelf die er de naam ‘Paaseiland’, of toen nog ‘Paasch-Eyland’, aan gaf, omdat hij het net op Pasen ontdekte. Roggeveen was de eerste Europeaan die voet aan wal zette op het eiland.

Het eiland is vooral bekend omwille van de ‘Moai’, de hoge beelden (die ook wel ‘paasbeelden’ worden genoemd), die rond de 13e eeuw vervaardigd werden uit vulkanisch gesteente. Sommige van de beelden zijn bijna 10 meter hoog en wegen meer dan 70 ton.

Paaseiland staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees