Biografie: ‘Talibanleider is bescheiden met apart gevoel voor humor’

Biografie: ‘Talibanleider is bescheiden met apart gevoel voor humor’

Foto: AP

De Taliban hebben een biografie van hun leider Mullah Mohammed Omar, die al 19 jaar de plak zwaait binnen de terreurgroep, gepubliceerd. De meest opvallende passages? De Afghaanse Talibanleider is ‘een bescheiden man die het liefst met een RPG 7 vecht en bijzonder grappig uit de hoek kan komen.’

Niet minder dan 5.000 woorden telt de biografie van Mullah Mohammed Omar, de sterke leider van de taliban, die al 19 jaar onbetwist aan de Afghaanse top van de terreurorganisatie opereert. Naast de allerbelangrijkste hoofdstukken - waarin zijn ‘vechtlust’ en ‘kritische blik op de wereld’ centraal staan - komt de lezer ook heel wat te weten over het privéleven van de Talibanleider.

Zo is het lievelingswapen van Omar de RPG 7: een draagbare granaatwerper die bedoeld is om tanks te vernietigen. Dat de Verenigde Staten al sinds 2001 een beloning van 10 miljoen dollar op zijn hoofd hebben geplaatst, ‘laat hem koud’, aldus de biografie. Omar hoeft zich dan ook tot hiertoe geen zorgen te maken: sinds de Amerikanen in 2001 het land binnenvielen, ‘is de Talibanleider niet meer in levende lijve gezien door de vijand’.

Wat de lezer te weten komt in de biografie:

- De Talibanleider werd in 1960 geboren in de Zuid-Afghaanse provincie Kandahar

- De ‘grote leider is genereus, bescheiden en heeft steeds respect voor de mening van zijn collega’s’

- Begin de jaren negentig verloor Omar zijn rechteroog in de strijd tegen de Russische bezetters

- Aangezien Omar ‘een geest is voor de vijand’, heeft hij geen vaste verblijfplaats

- De Talibanleider ‘is goedlachs en heeft een apart gevoel voor humor’. ‘Hij kan erg grappig uit de hoek komen wanneer de vijand hem op de hielen zit’, klinkt het.

- De leider heeft geen bankrekening in het buitenland - ‘daar is zijn intelligentie te groot voor’

- Tot slot ‘is Omar een zeer beheerst man die nooit kwaad wordt en altijd de moed vindt om door te gaan’

Dat de Taliban zelf naar buiten komen met een uitgebreide biografie van hun leider, is uitzonderlijk. Experts vermoeden dat het online plaatsen van het heroïsche levensverhaal te maken heeft met de steeds prominentere aanwezigheid van de terreurgroep Islamitische Staat in Afghanistan.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees