Frank Black wordt 50: zijn 5 beste nummers met Pixies

Frank Black wordt 50: zijn 5 beste nummers met Pixies

Foto: Belgaimage

Black Francis - Frank Black voor het grote publiek - wordt vandaag 50 jaar. Een belangrijke verjaardag voor een muziekicoon, dat als frontman van Pixies een belangrijke bijdrage leverde aan de rock en meer bepaald aan de grunge. Hij mocht onder meer Kurt Cobain van Nirvana tot zijn grootste fans rekenen.

Een echt gigantische radiohit heeft Pixies nooit gehad. Die heeft de band ook niet nodig gehad, want de band van Frank Black had van in het prille begin heel wat fans. Hij was een van de voortrekkers in de opkomst van de grunge en overtuigde vele miljoenen mensen om naar de winkel te lopen en een Pixies-plaat te kopen. Wij kozen onze vijf favoriete Pixies-nummers.

Here comes your man (1989)

De grootste succesplaat van Pixies was Doolittle uit 1989. Een van de meest succesvolle singles uit de plaat werd Here Comes Your Man, een track die Black schreef toen hij amper 15 jaar was. Na het toevoegen van enkele surfgitaren werd het nummer een hit. Dichter bij een popnummer voor de MNM’s en Q Music’s van deze wereld is Pixies nooit gekomen.

Debaser (1997)

Voor Debaser, een van de beste momenten van bassiste Kim Deal bij de band, haalde Black zijn inspiratie bij de stomme film Un Chien Andalou uit 1929. Een man snijdt de ogen van een vrouw open met een scheermes, een scene die Black opmerkelijk vond. In het nummer beschrijft hij hoe de film de standaarden van films en verhalen vertellen veranderd heeft.

Monkey gone to heaven (1989)

Eén zin had Black meteen geschreven: ‘This monkey’s gone to heaven’. Uiteindelijk besloot hij een heel nummer op te bouwen rond de vernieling van het milieu, aangevuld met enkele verwijzingen naar de Hebreeuwse numerologie. Heel samenhangend is het allemaal niet, maar erg hoeft niemand dat te vinden.

Where is my mind (1988)

Frank Black vertelt al eens graag over zijn ervaringen en dat doet hij ook op ‘Where is my mind’. Het is het verhaal van een namiddagje duiken, waar hij plots achternagezeten werd door een hoop vissen. Het was zo beklijvend voor hem dat hij er een fenomenaal nummer over schreef. In 1999 kreeg het nummer een nieuwe boost van populariteit en een nieuwe betekenis voor velen door de soundtrack te worden van Fight Club, de film met Brad Pitt en Edwart Norton.

Hey (1989)

Nooit een single geweest, maar wel een van de grootste favorieten van de fans. Hey was een nummer uit succesplaat Doolittle. Wat de teksten betreft kunnen we kort zijn: bijbels en veel vermeldingen van ‘whores’, maar wel gewoon briljant. Een van de redenen waarom het lied een hit werd bij de fans, waren de twee jongedames die er een eigen clip van maakten en zo voor een van de eerste virale YouTube-video’s tekenden. Het filmpje werd intussen al 33 miljoen keer bekeken.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees