Vlaamse regering start strijd tegen voedselverspilling

Vlaamse regering start strijd tegen voedselverspilling

Foto: rr

Momenteel gooit een gemiddeld Vlaams gezin jaarlijks 36 tot 55 kilogram voedsel weg, goed voor elk jaar 475 miljoen euro aan weggegooid voedsel in totaal. De Vlaamse regering gaat de strijd tegen die voedselverspilling aan. Ze werkte samen met een reeks koepelorganisaties uit de voedingssector een actieplan uit, dat het voedselverlies tegen 2020 met 15 procent moet doen dalen.

Voedselverlies komt voor in elke schakel van de keten, van de primaire productie tot en met de consument. Wereldwijd gaat het om liefst een derde van al het geproduceerde voedsel.

Een jaar gelden ondertekenden de Vlaamse overheid en organisaties als Boerenbond, de federatie van de voedingindustrie (Fevia), de distributiesector (Comeos) en de horecasector al een engagementsverklaring om voedselverspilling een halt toe te roepen. Maar nu is er dus ook een actieplan, met 9 actieprogramma’s en 57 acties.

Eén daarvan is bijvoorbeeld het stimuleren van vernieuwende verpakkingen, een ander is het opnemen van het thema voedselverlies in opleidingen, nog een ander zijn vormingen voor werknemers en bedrijfsmanagers. Maar er komen bijvoorbeeld ook sensibiliseringsacties voor de consumenten, of acties die niet-vermarktbare voedseloverschotten bij mensen in armoede moeten laten terechtkomen.

Volgens de bevoegde ministers Joke Schauvliege (CD&V) en Liesbeth Homans (N-VA), bevoegd voor respectievelijk landbouw en armoedebestrijding, gaat de Vlaamse overheid jaarlijks rapporteren over de vooruitgang van de uitvoering van het plan.

Corrigeer

NIEUWS