Vanasch heeft groot aandeel in eindzege Oranje Zwart in Euro Hockey League

Vanasch heeft groot aandeel in eindzege Oranje Zwart in Euro Hockey League

Foto: EPA

Vincent Vanasch mocht maandag na de overwinning van Oranje Zwart in de Euro Hockey League veel complimenten in ontvangst nemen. De doelman van de kersverse winnaar en het Belgische elftal had een uitzonderlijke middag achter de rug.

Na de finale tegen UHC Hamburg, die in Bloemendaal in 1-1 was geëindigd, zag Vanasch tot elf keer toe Hamburgse hockeyers op zich afkomen, die via een shoot-out de Cup probeerden binnen te halen. Oranje Zwart won (6-5), nadat Bob de Voogd in tweede instantie de bal achter de Hamburgse doelman Nicolas Jacobi had gewerkt. Even tevoren had de Duitse international Moritz Fürste naast het doel van Vanasch geschoten.

‘Daar staat de echte winnaar’, sprak De Voogd, die drie shoot-outs had verzilverd. Hij wees op Vanasch, die van de elf pogingen er zes onschadelijk had gemaakt of in ieder geval buiten zijn doel zag belanden. ‘Hij heeft erg veel werk moeten verrichten.’

Vanasch was opgewekt, maar bleef er vrij nuchter onder. ‘Het is mijn job om die ballen te stoppen. Bij shoot-outs moet je zo lang mogelijk naar de bal blijven kijken. Ik geloof niet dat ik die eerste anders bekijk dan de laatste’.

Door in twee achtereenvolgende wedstrijden via shoot-outs als winnaar uit de bus te komen, ontwikkelt Vanasch zich wel tot een specialist. Bij de Red Lions is het gewoonte dat hij de wedstrijd keept en dat bij de shoot-outs Jeremy Gucassoff zijn plaats onder de lat inneemt. ‘Ik denk dat dat voorlopig wel zo zal blijven. Maar ik denk wel dat de bondscoach (Jeroen Delmee) dit ook allemaal heeft gezien.’

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.