Nieuwpoort onderscheidt postuum frontverpleegster

Nieuwpoort -

Verpleegster Lady Dorothie Feilding zal op 2 mei van Nieuwpoort postuum de Freedom of the City, een soort speciaal ereburgerschap, toegekend krijgen. Haar oudste kleinzoon Patrick Agnew neemt die in ontvangst in het bezoekerscentrum Westfront. Dat maakt de badstad dinsdag bekend.

Dorothie Feilding bestuurde in de Eerste Wereldoorlog een ambulance van het Rode Kruis en ging drie jaar lang zowat elke dag aan het front in Nieuwpoort en Ramskapelle gewonde soldaten ophalen. Voor haar onverschrokkenheid kreeg ze van tal van prominenten, zoals koning Albert I en de Britse King George II, militaire eretekens.

Dorothie schreef in tientallen brieven over de vernieling van Nieuwpoort, maar gaf ook leuke anekdotes uit de oorlogstijd mee. Vierhonderd brieven van Dorothie aan haar moeder en vader, over een periode van 1914 tot 1917, verschenen samen met een reeks foto’s in de Engelstalige uitgave 'Lady Under Fire'.

Vorig jaar maakte Nieuwpoort kennis met de nazaten van Feilding, die in 1935 stierf. Zij komen van 1 tot 3 mei naar Nieuwpoort, waar ze op 2 mei zullen ontvangen worden door het stadsbestuur. De oudste kleinzoon krijgt een oorkonde overhandigd waarmee aan Lady Feilding postuum de Freedom of the City wordt toegekend. In het Westfront worden ook enkele vitrines geplaatst die ruimte bieden aan enkele items van de familie. Die zullen dienstdoen in de tentoonstelling 'Les demoiselles de Nieuport'.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees