Seks & Relaties

'Je libido bestaat niet'

'Je libido bestaat niet'

Foto: Shutterstock

Het libido, een term die in de seksuologie wordt gebruikt om de behoefte in seks aan te duiden, is een verzinsel. Althans dat beweert schrijfster en psychologe Emily Nagoski, verbonden aan het Smith College in Massachusetts.

De psychologe schrijft in een opiniestuk op de wetenschappelijke wedstrijd New Scientist dat onze opvattingen over het libido, in de volksmond ook vaak seks drive genoemd, erg verouderd zijn. Volgens haar zouden we het fenomeen beter omschrijven als een ‘spontaan verlangen’. Want een zogenaamde drive is linguïstisch gezien een mechanisme dat je leert omgaan met kwesties tussen leven en dood zoals te veel honger hebben of onderkoeld zijn. ‘Je gaat niet dood als je geen seks hebt, schrijft ze.

Nagoski voegt eraan toe dat vooral mannen met een intens, spontaan verlangen worden geconfronteerd. Zo’n 70 procent van de heren kent het gevoel, tegenover 10 à 20 procent van de dames. Daarom denken vrouwen dat ze ook een seks drive moeten hebben naar het voorbeeld van mannen. Maar in haar nieuwe boek ‘Come as you are’ ontkracht ze dit. Daarin heeft ze het over de vrouwelijke seksualiteit en hoe sterk deze individueel kan verschillen. ‘Het is niet zo dat er iets mis is als je niet meteen zin krijgt. Spontaan verlangen is zelfs niet noodzakelijk voor seksueel genot’, staat er.

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees