Child Focus:

Kwart van klachten over misbruik op het internet gaat over sexting

Kwart van klachten over misbruik op het internet gaat over sexting

Foto: photo news

Zowel in België als in de rest van Europa, zo blijkt uit onderzoek, gaat ongeveer een kwart van alle klachten over misbruiken op het internet over sexting. Dat is het verspreiden van pikante foto’s van jongeren. ‘We blijven dan ook waarschuwen voor de gevolgen van wat begint als een onschuldig spelletje’, zegt Dirk Depover.

‘Van de 161 klachten die we vorig jaar kregen op onze kliklijn over (on)veilig internetten, gingen er 41 over sexting. Dat is allicht maar het topje van de ijsberg, want veel jongeren durven geen klacht in te dienen zolang hun ouders er niet achter komen’, klinkt het.

België zit daarmee ongeveer op het Europees gemiddelde, zo blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek EU kids online.

‘Sexting lijkt initieel onschuldig omdat er geen fysiek contact is, maar er zijn wel degelijk grote risico’s aan verboden. Jongeren doen het meestal wanneer ze experimenteren met hun liefje. Ze tasten hun grenzen een beetje af en gaan telkens een stapje verder. Tot ze pikante beelden van zichzelf maken en die naar hun vriendje doorsturen. Of zelfs seksuele handelingen stellen voor de webcam. Zolang die beelden niet op het internet verspreid worden, is er geen probleem. Maar wat zien we, zonder het te weten worden de beelden bewaard. En eens de relatie is afgelopen, is het een ideale manier voor de ex om wraak te nemen door de beelden via Facebook of andere sociale media te verspreiden. En je weet hoe dat gaat, eens de beelden op het net staan, zijn ze nog moeilijk te verwijderen’, zegt Dirk Depover.

‘Daarom blijven we herhalen: doe geen zaken voor de camera waarvoor je je zou schamen indien je ouders of grootouders ze zouden zien’, klinkt het.

e-Safety

Uit een Europees onderzoek over e-Safety, uitgevoerd in 2014, blijkt dat 11 procent van de 9 - tot 16-jarigen in ons land in 2013 seksueel getinte foto’s toegestuurd kreeg en 20 procent ontving discriminerende of haatmails.

Ook opvallend in het onderzoek is dat 9 jaar de gemiddelde leeftijd is dat jongeren een eerste gsm krijgen, op 12-jarige leeftijd krijgen ze een smartphone.

En 66 procent van de deelnemers in ons land heeft een account op minstens één sociale netwerksite. Bij de 15- en 16-jarigen is dat zelfs 92 procent. Vier op tien zegt meer dan honderd vrienden te hebben op Facebook.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees