Joaquim Rodriguez pakt zege in stevige bergrit in Ronde van het Baskenland

Joaquim Rodriguez pakt zege in stevige bergrit in Ronde van het Baskenland

Foto: Twitter

Joaquim Rodriguez (Katusha) heeft woensdag de derde etappe in de 55e editie van de Ronde van het Baskenland (WorldTour) gewonnen. Na 170,7 kilometer van Vitoria naar Zumarraga was de 35-jarige Spanjaard de snelste in een sprint met drie. De Colombiaan Sergio Henao werd tweede, voor zijn landgenoot Nairo Quintana. De Poolse wereldkampioen Michal Kwiatkowski pakte zeven seconden later de vierde plaats.

Wielrennen op Sportwereld.be

Henao is de nieuwe leider. De 27-jarige renner van Sky neemt het over van de Australiër Michael Matthews.
De derde rit in de Ronde van het Baskenland was alweer niet van de poes. Met onderweg twee beklimmingen van eerste categorie, vier van tweede categorie en twee van derde categorie en een finish 2,5 kilometer na een klim van tweede categorie, beloofde het een etappe voor punchers te worden. Vier renners lieten zich inspireren door een stralende zon en gingen er al vroeg in de wedstrijd vandoor. Onder hen ook onze landgenoot Sander Armée van Lotto-Soudal. Hij kreeg het gezelschap van Hugh Carthy, Lieuwe Westra en de Spanjaard Omar Fraile, die maandag in de openingsetappe ook al mee ging in de vroege vlucht en toen het langst stand hield vooraan. Hun maximale voorsprong liep op tot vier minuten.

De opeenvolging van beklimmingen hakte er stevig in vooraan en het was de Nederlander Lieuwe Westra die de beste benen had. Op 33 kilometer van de finish in Zumarraga ging hij er alleen vandoor. Het peloton was intussen gereduceerd tot een groepje van zo'n 40 renners. Pas op 3,5 kilometer van de streep was het verhaal uit voor Westra. Het sein voor de favorieten om een gooi te doen naar de dagzege en seconden te grijpen voor het klassement. Henao stak het vuur aan de lont. Hij reed weg op de slotklim, de Alto de la Antigua, met Quintana, eindwinnaar in 2013, en Rodriguez. Iets verderop volgden Kwiatkowski en Rafal Majka. Na de korte afdaling, zo'n 2,5 kilometer, toonde Rodriguez zich de snelste in de sprint met drie. Voor Henao was er de leiderstrui als troostprijs. Hij is leider in dezelfde tijd als Rodriguez en Quintana. Philippe Gilbert, die mee vooraan begon op de slotklim, verloor op het eind nog wat tijd en zou uiteindelijk op 18 seconden van Rodriguez eerste Belg worden op een 19e stek.

Voor Rodriguez is het de eerste overwinning van het seizoen. In het Baskenland boekte 'Purito' ook in 2010, 2011 en 2012 (2) al ritzeges. Vorig jaar kende hij na rit-en eindwinst in de Ronde van Catalonië door pech en blessures een minder seizoen. Woensdag toonde hij weer klaar te zijn voor het Ardense drieluik. Katusha beleeft hoogdagen. Met Alexander Kristoff was de Russische formatie woensdag ook in de Scheldeprijs aan het feest. De Noor boekte daar zijn zesde zege in acht dagen tijd. .

Top 10:
1. Joaquim Rodriguez (Spa/KAT) 170,7 km in 4u39:02 (gem. 36,71 km/u)
2. Sergio Henao (Col/SKY) op 0:00
3. Nairo Quintana (Col/MOV) 0:00
4. Michal Kwiatkowski (Pol/EQS) 0:07
5. Rafal Majka (Pol/TCS) 0:07
6. Michele Scarponi (Ita/AST) 0:07
7. Samuel Sanchez (Spa/BMC) 0:07
8. Simon Yates (GBr/OGE) 0:10
9. Simon Spilak (Sln/KAT) 0:10
10. Tejay van Garderen (VSt/BMC) 0:10 .

Bekijk hier de volledige rituitslag en de stand in het klassement!

Corrigeer