Zoveel verdient een voetballer in België gemiddeld

Zoveel verdient een voetballer in België gemiddeld

Foto: rr

Anderlecht blijft met grote afstand de beste betaler in de Belgische eerste klasse. Spelers hebben er een gemiddeld bruto jaarloon van 600.000 euro. Opvallend is dat Standard en Club Brugge, de tweede en derde in het rijtje, al op grote achterstand volgen: Standard betaalt gemiddeld 366.000 euro, blauw-zwart 365.000 euro. Een voetballer in de Jupiler Pro League verdient gemiddeld 253.586 euro bruto per jaar. Hierin is niet enkel het basisloon opgenomen, maar ook de groepsverzekering, de premies, het vakantiegeld en de dertiende maand.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De afgelopen zes jaar steeg het bruto jaarloon in België van 158.000 euro naar 254.000 euro, een verhoging van liefst zestig procent. Opvallend is dat de lonen de laatste jaren status quo gebleven zijn.

Bij de berekening van de lonen wordt rekening gehouden met het aantal beroepsvoetballers bij elke club. Dat wil wel zeggen dat er bij een club als Anderlecht, Standard en KRC Genk ook heel wat jongere spelers met een minimumcontract in rekening genomen worden, wat het gemiddelde enigszins naar beneden haalt. Bovendien worden alle spelers die op de loonlijst van een club staan in onze berekening opgenomen, ook de uitgeleende spelers. Het loon van een voetballer bestaat net als dat van andere werknemers uit verschillende componenten. In de eerste plaats is er het basisloon met daarbij het vakantiegeld, dertiende maand en premier. De premies nemen een steeds belangrijker deel in van het totale loon.

Ontdek hier onder andere ook de omzet, inkomsten en uitgaven, winst, schulden én eigen vermogen van uw favoriete club! En lees de analyse van deze cijfers in onze digikrant...

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.