Food

Zo goedkoop is een frikandel echt

Zo goedkoop is een frikandel echt

Foto: ss

Als een frikandel, ook bekend als een curryworst, in de fabriek van de band rolt, kost hij eigenlijk maar 0,06 euro. Het is een van de weinige producten waar frituristen een grote marge op hebben, zegt Bernard Lefèvre van de Vereniging van Frituristen (Navefri) daarover in Het Laatste Nieuws.

De productie van een frikandel kost amper 0,06 euro. Wie er eentje gaat halen bij de frituur betaalt daar tussen de 1,50 en 2 euro voor. Er is dus een groot verschil tussen de productiekost en de prijs die de consument uiteindelijk betaalt. Die winst gaat niet alleen naar de friturist, maar ook deels naar de producent en groothandel. Bovendien moeten frituuruitbaters ook flink wat vaste kosten als huur en elektriciteit betalen.

Bernard Lefèvre van Navefri benadrukt dat een curryworst het haast de enige snack is die zo'n winstmarge oplevert, volgens hem betalen ze zich bij de rest van het aanbod blauw aan belastingen. 

Ondanks de hoge winst blijft de frikandel zowat de goedkoopste snack die in de frituur te verkrijgen is en ze wordt dan ook massaal gegeten in ons land. Bij Vanreusel uit het Limburgse Hamont, de grootste frikadellenproducent, rolt elke dag dertig ton van de band. Een hallucinante hoeveelheid, maar tijdens het weekend alleen al verorberen de Belgen ongeveer een miljoen van die vleessnacks. 

Corrigeer