Westkustgemeenten woedend over overstromingsplannen

Westkustgemeenten woedend over overstromingsplannen

Foto: MH

Burgemeesters aan de kust zijn woedend over de plannen om de Westkust en een deel van het hinterland terug te geven aan de Noordzee. ‘Ook al is dit plan onrealistisch, toch vrees ik nu al economische schade. Het lijkt wel alsof men de Westkust wil boycotten’, zegt burgemeester Ann Vanheste (DAS) van De Panne.

Net als de meeste van haar collega’s aan de Westkust is Vanheste behoorlijk woedend over de plannen die ze vanmorgen via de media moest vernemen. ‘Want niemand heeft het onderzoek van de Vlaamse Bouwmeester al kunnen inkijken. Ongepast en respectloos, vind ik het. Ik vrees dat heel wat mensen vandaag ongerust zullen zijn en dat mensen die van plan waren om te investeren in onze regio zich nu zullen afvragen of dat geen weggegooid geld is als de Westkust op termijn van de kaart wordt geveegd. Dit plan is absurd en gaat om verregaande paniekzaaierij, maar toch vrees ik dat er altijd mensen zullen zijn die nu denken dat waar er rook is ook wel vuur zal zijn’, zegt Vanheste die al overleg pleegde met haar collega van Koksijde.

‘Ik acht dit scenario onmogelijk en onbetaalbaar. En wat met de grens met Frankrijk? Het water zal daar niet plots stoppen, hoor’, klinkt het.

Extreme scenario's

‘Elke kustgemeente neemt volop maatregelen voor bescherming van de kust tegen de duizendjarige storm, zoals wetenschappers voorspellen. Laat ons eerst die maatregelen nemen en realistisch blijven, voor we extreme scenario’s gaan overwegen’, zegt Patrick De Klerck, voorzitter van het kustburgemeestersoverleg.

‘Momenteel zijn heel wat kustgemeenten bezig met infrastructuurwerken om de kustlijn te beschermen tegen een stijging van de zeespiegel. Ze doen dat met het verbreden van de kust en met zandophogingen, het bouwen van keerdammen en golfbrekers. Laat ons eerst die werken uitvoeren’, aldus De Klerck.

West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé zit momenteel in het buitenland, maar reageert kort. Voor hem is de onderwaterzetting van de westkust niet de oplossing, wel het project van de Vlaamse Baaien. ‘Grond winnen op zee is de boodschap’, zegt de gouverneur.

Aprilgrap

Kris Vandecasteele, CD&V-schepen in Nieuwpoort, vindt de hele studie niet ernstig en spreekt van een late aprilgrap.

‘Uiteraard zijn we behoorlijk kwaad. We moeten ons bij de bevolking gaan verdedigen tegen een studie die we niet eens hebben kunnen inkijken. Wat wij weten, hebben we vanmorgen in de media gelezen. ‘Totaal respectloos, vind ik het. Vooral omdat wij hier in Nieuwpoort, maar ook in andere kustgemeenten, wel degelijk bezig zijn met wat er ooit op ons af zou kunnen komen. Er zijn verschillende studies gedaan. Ernstige studies. En er wordt nog altijd zwaar geïnvesteerd. We zitten hier in Nieuwpoort met de IJzermonding. Wij moeten niet alleen zorgen dat we de zee tegenhouden. We moeten er bovendien voor zorgen dat bij zware regenval en overstromingen, we het water naar de zee krijgen. En dan komt men plots met zo een doemscenario af. Schandalig’, zegt Vandecasteele.

Op 13 mei komen de burgemeester samen voor het kustburgemeestersoverleg met dit item op de agenda. ‘We gaan ook mensen uitnodigen van de Vlaamse administratie en de afdeling Maritieme Dienstverlening’, zegt Patrick De Klerck.

Klik op de icoontjes en lijnen voor meer informatie:

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees