Beauty

Is kaal worden binnenkort verleden tijd?

Is kaal worden binnenkort verleden tijd?

Foto: Shutterstock

Als je haar begint uit te dunnen, dan doe je er volgens onderzoek aan de University of Southern California goed aan om je lokken helemaal uit te trekken. Deze drastische maatregel zou de groei van meer nieuwe haartjes stimuleren. Maar volgens haarspecialist Stefan Van Rompaey uit Herentals is dat wel een heel optimistische denkwijze.

Amerikaanse wetenschappers denken dat ze de ultieme manier hebben gevonden om haaruitval te tegen te gaan. Volgens hen is het probleem heel eenvoudig op te lossen: je moet gewoon nog meer haar uittrekken.

Vollere haardos

Uit verschillende experimenten op muizen blijkt dat wanneer je tweehonderd haartjes uittrekt, je opperhuid wordt gestimuleerd om zes keer zo veel haartjes terug te laten komen. Het plukken genereert als het ware een chemisch noodsignaal dat omliggende huidcellen vertelt om haar te laten groeien. Een van de proefdieren dat 200 haartjes kwijtspeelde, had na een maand observatie 1.300 haartjes extra. Dat staat te lezen in het medisch vakblad Cell.

Chemisch noodsignaal

Maar er is ook een groot nadeel verbonden aan deze techniek. Je moet volgens de vorsers met de juiste intensiteit trekken. Doe je dat niet, dan zou je volgens hen met nog minder haar kunnen eindigen. De zone die je kaal wenst te plukken mag ook niet veel groter of kleiner zijn dan een vierkant van een halve centimeter. In een grotere zone wordt het chemisch noodsignaal sterk afgezwakt, in een te kleine zone komen de ontbrekende haartjes niet terug in veelvouden maar worden ze gewoon vervangen.

Geen wondermiddel

Haarspecialist Stefan Van Rompaey heeft zijn twijfels. ‘Muizen zijn geen mensen en de ene persoon is de andere niet’, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat bruusk aan de haren trekken inderdaad een reactie geeft. ‘Je beschadigt de haarwortel. Dat kan haargroei stimuleren maar de beschadiging kan ook zo erg zijn dat je haren helemaal niet terugkomen. En al zeker niet in zesvoud. Bij kalende mensen zitten wel degelijk nieuwe haartjes klaar, maar de dode haartjes erboven kunnen het groeiproces belemmeren en zelfs onmogelijk maken.’ Van Rompaey vindt het onderzoek allesbehalve praktisch. 'Ik raad iedereen aan om thuis niet aan de lokken te trekken. Je wil immers het risico niet lopen om een kale plek te creëren’, klinkt het.

Wat kan je dan wel doen als je haar begint uit te vallen? ‘Het is belangrijk om niet meteen te panikeren. Als je haaruitval langer dan vier maanden duurt, dan laat je je best onderzoeken. Onthoud wel dat iedereen een eigen haargroeicyclus heeft en dat mannen en vrouwen elke dag gemiddeld 80 haartjes verliezen.’

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees