Australiër Alexander Edmondson wint Ronde van Vlaanderen voor beloften

Australiër Alexander Edmondson wint Ronde van Vlaanderen voor beloften

Foto: mvh

De 21-jarige Australiër Alexander Edmondson heeft zaterdag de 71e editie van de Ronde van Vlaanderen (Nations Cup) voor beloften gewonnen. Na 176,6 kilometer met start en aankomst in Oudenaarde was hij in een sprint met twee sneller dan de Italiaan Gianni Moscon. De Noor Truls Engen Korsaeth werd derde.

Wielrennen op Sportwereld.be

Beste Belg was Daan Myngheer met een vijftiende plaats. Topfavoriet Loic Vliegen verspeelde alle zegekansen bij een val op 20 kilometer van de aankomst.

Na goed 11 kilometer wedstrijd trokken de Nieuw-Zeelander Mathew Zenovich en de Argentijn Lucas Gaday Orozco in de aanval. Laatstgenoemde moest na 23 kilometer koers zijn metgezel laten rijden. Mathew Zenovich boekte tot maximaal 4:05 op het peloton. Na 81 kilometer trokken 11 renners, onder wie Myngheer aks enige Belg, in de tegenaanval. Na 111 kilometer smolt de hele bende weer samen.

Nog voor het ingaan van de twee plaatselijke ronden van elk 28,8 kilometer vormde zich een nieuwe kopgroep met negen renners. Deze werd gaandeweg aangedikt. Zowat veertig renners mochten licht afgescheiden aan de beklimming van de, door de regen spekgladde, Koppenberg beginnen. Net na de top van de helling, op 21 kilometer van de eindmeet, trokken Moscon en Edmondson stevig door. Ze hielden hun inspanning vol tot aan de eindmeet. Daar bleek Edmondson, in 2014 wereldkampioen achtervolging op de piste, nog net iets meer kracht in de benen te hebben.

Edmondson volgt de Nederlander Dylan Groenewegen op. De laatste Belgische eindzege in de Ronde van Vlaanderen voor beloften dateert van 2012, toen Kenneth Vanbilsen de bloemen kreeg.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.