Jongeren nemen te veel financiële risico’s, ouders begeleiden hen te weinig

1 jongere op de 10 heeft al schulden

1 jongere op de 10 heeft al schulden

Foto: Archief

Tien procent van de jongeren in de derde graad van het middelbaar onderwijs (16 tot 18 jaar) heeft al schulden. Dat blijkt uit een onderzoek van Centrum voor budgetadvies en budgetonderzoek Cebud, dat 2.500 leerlingen uit 63?Vlaamse scholen ondervroeg.

De onderzoekers stelden vast dat jongeren opvallend veel financieel risicogedrag vertonen. Zo leent 25 procent al eens geld van anderen. Vooral van vrienden, maar in de helft van de gevallen ook van ouders. Een kwart van de tieners wedt ook met vrienden voor geld, tien procent koopt enkele keren per jaar een kraslot, gokt op uitslagen of speelt spelletjes voor geld.

De onderzoekers wijzen ook op de belangrijke rol van de ouders. ‘Jongeren van 18 jaar, die bijna op hun eigen benen moeten staan, moeten amper zelf nadenken over geldzaken. Ze krijgen hun zakgeld voor leuke, ontspannende dingen en moeten hun hoofd niet breken over de essentiële leefkosten zoals kleren, eten of telefoonkosten. Dat is allemaal met de beste bedoelingen gedaan, maar de jongeren leren op die manier amper zelfstandig om te gaan met geld’, klinkt het

Lees alle cijfers over risicovolle gedrag van jongeren met geld in Het Nieuwsblad van maandag 13 april.

Corrigeer

MEER NIEUWS