Niemand wil nog plezierbootjes op het ‘Gentse Zwin’

Niemand wil nog plezierbootjes op het ‘Gentse Zwin’

Het waardevolle landschap dat rond de dichtgeslibde Schelde is ontstaan, moet behouden blijven. Daarover lijken de Gentse politici het alvast eens. Foto: fvv

Gent -

Er is in Gent geen enkel politiek draagvlak meer voor de sluis op de Zeeschelde in Heusden. Die zou plezierbootjes toegang geven tot het centrum. Na SP.A, Groen en Open VLD hebben afgelopen weekend ook de oppositiepartijen N-VA en CD&V zich in die zin uitgesproken. De Gentse N-VA roept haar minister Ben Weyts op om een andere oplossing te zoeken.

Langs de Schelde tussen Gentbrugge en Wetteren werd gisteren een actiedag gehouden voor het behoud van het ‘Gentse Zwin’. Honderden fietsers en wandelaars kwamen op uitnodiging van natuurverenigingen een kijkje nemen. Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) wil een sluis te bouwen in Heusden en de Schelde bevaarbaar maken tot in Gent. Die plannen kaderen binnen het Sigmaplan, dat overstromingen moet tegengaan. Maar W&Z krijgt tegenwind van natuurverenigingen en bewonersgroepen. Die vragen het behoud van de getijdenwerking, zodat het dichtgeslibde stuk Schelde – dat intussen een waardevol natuurlandschap is geworden – kan blijven bestaan.

De Gentse meerderheidspartijen Groen, SP.A en Open VLD spraken zich al uit tegen de bouw van de sluis. Afgelopen weekend hebben ook twee oppositiepartijen dat gedaan. De Gentse N-VA liet weten dat ze ‘de actie voor het behoud van het Gentse Zwin steunt’ en een ‘dringende bijsturing vraagt van de actuele plannen’ van W&Z.

Klik hier en lees de reacties van minister Weyts en CD&V in De Gentenaar van maandag 20 april 2015.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees