Test-Aankoop en economen kritisch voor plannen Telenet

‘Prijzen zullen stijgen door overname Base’

‘Prijzen zullen stijgen door overname Base’

Foto: BELGA

‘Hoe minder spelers op de markt, hoe minder concurrentie. Dat is een zeer slechte zaak voor iedereen en betekent zo goed als zeker dat de prijzen zullen stijgen of dat ze bijvoorbeeld producten in pakket aanbieden.’ Econoom Paul De Grauwe is kritisch nu Telenet Base overneemt. Ook Test-Aankoop vreest dat de consument wel eens de dupe zou kunnen worden.

Waarom wou Telenet Base eigenlijk overnemen?

Telenet had tot nu toe geen eigen mobiel netwerk en maakte voor zijn mobiele telefonie gebruik van het Mobistar-netwerk. Ze moesten daarvoor per gebruik betalen. Zonder dat ze garanties hadden op langere termijn. Dat is nu opgelost zodat ze volop kunnen investeren. ‘Het is een beetje zoals een huis huren als je jong en alleenstaande bent. Maar eens je wat ouders bent en een gezin hebt, wil je wat meer stabiliteit en een eigen huis. Dat is wat wij nu gedaan hebben. Een eigen huis gekocht’, zegt John Porters, de grote baas van Telenet.

Wat ga ik daar als klant van voelen?

Voorlopig niets. Telenet heeft nog een contract met Mobistar tot eind 2017. Tenzij beide bedrijven anders overeenkomen, blijft het gsm-verkeer van de Telenet-klant tot dan via het Mobistar-netwerk verlopen. Ook voor BASE-klanten verandert er de eerste jaren niets: zij blijven telefoneren over het BASE-netwerk.

Gaat dat invloed hebben op de prijzen?

Telenet-topman John Porter beweert van niet: ‘Er verdwijnt immers geen operator’. Toch zal de concurrentiewaakhond de zaak grondig uitvlooien alvorens het licht op groen te zetten, en ook bevoegd minister Alexander De Croo (Open VLD) heeft de Belgische telecomwaakhond BIPT al gevraagd om de gevolgen van de overname in kaart te brengen. Vooral omdat we in een situatie van ‘duopolie’ dreigen terecht te komen, waarbij twee grote spelers (Telenet en Proximus) de markt domineren.

Test-Aankoop vreest alvast dat de consument er de dupe van wordt. ‘Met de overname van Base door Telenet verdwijnt weeral een speler van de telecommarkt en wordt nog maar eens een stap gezet richting een sterker duopolie. Wij vrezen dan ook dat de consument opnieuw hogere prijzen zal moeten betalen’.

'In theorie zijn de netwerken opengesteld voor andere spelers. Maar de randvoorwaarden zijn te zwaar, zodat er in de praktijk in feite niemand bijkomt', zegt Els Bruggeman van Test-Aankoop. 

Ook Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics and Political Science, noemt de overname een slechte zaak en roept de overheid op om hier tegen op te treden. ‘Hoe minder spelers op de markt, hoe minder concurrentie. Dat is een zeer slechte zaak voor iedereen en betekent zo goed als zeker dat de prijzen zullen stijgen of dat ze bijvoorbeeld producten in pakket aanbieden. Voor de klant is het dan te nemen of te laten. De overheid moet nu dringend bekijken wat ze nog kan doen en of ze eventueel juridische stappen kan zetten bijvoorbeeld om de verkoop tegen te houden. In de Verenigde Staten gebeurt het vaak dat de overheid optreedt tegen zulke overnamen.’

Krijg ik nu voortaan een factuur van Telenet?

Voor Telenet-klanten verandert er niets: hun gsm-rekening staat nu al op de Telenet-factuur vermeld. Voor BASE-klanten verandert er de eerstkomende jaren evenmin iets: zolang de integratie niet afgerond is, zullen zij een BASE-factuur krijgen. Wat daarna komt, is nog koffiedik kijken.

Wat moet ik doen als ik vandaag BASE-klant ben?

Niets, op de ‘eigenaar’ van het bedrijf na verandert er in essentie niets voor de klanten. Telenet heeft zelfs beloofd bijna een kwart miljard te investeren in de versterking van het BASE-netwerk.

Wat betekent het voor de werkgelegenheid?

Weinig of niets, klinkt het bij Telenet. De christelijke bediendebond LBC-NVK reageert ‘voorzichtig waakzaam’ op de overname van Base door Telenet. ‘We willen duidelijke garanties voor de tewerkstelling’, aldus secretaris Robert Veekman.

Wat betekent het voor Mobistar?

Voor Mobistar is dit een pijnlijke zaak: het bedrijf verliest ten laatste eind 2017 zijn grootste klant. En zo denken ook de aandeelhouders erover: op de beurs van Brussel kreeg het aandeel een ferme klets om de oren (-14% rond 14 uur). En anders dan Proximus en Telenet is Mobistar zo goed als volledig afhankelijk van zijn gsm-activiteiten, want eerder mislukten pogingen om zich op de markt van de vaste telefonie en de televisie te lanceren. En dat terwijl de klanten meer dan ooit kiezen voor één enkele leverancier van vaste telefoon, mobiele telefoon, internet én digitale televisie.

CEO Harion noemt de overname van Base door Telenet in een persbericht ‘een slechte zaak voor de consument.’ Hij waarschuwt voor een verschraling van de concurrentie.

Voor Mobistar heeft de zaak ook directe gevolgen. Momenteel ‘verhuurt’ het een deel van zijn capaciteit aan Telenet. Die inkomst zal na afloop van het contract in 2017 wegvallen, waardoor de situatie voor Mobistar moeilijker zal worden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees