Prostituees straks ook in Gent digitaal geregistreerd

Prostituees straks ook in Gent digitaal geregistreerd

Foto: gia/archief

Gent - Gent gaat een Antwerps systeem overnemen waarmee prostituees die in de rosse buurt werken digitaal geregistreerd kunnen worden. Vorig jaar lieten 489 vrouwen zich registreren om in de Gentse rosse buurt te werken

Vrouwen die in de prostitutie werken moeten zich in Gent aangeven bij de politie. Zo kan de cel Meprosch (mensenhandel, prostitutie, schijnhuwelijken) illegale of gedwongen prostitutie tegengaan en de sector in de gaten houden. Het aangeven neemt echter heel wat werk in beslag, want moet manueel gebeuren.

Daarom wil Gent een systeem uit de Antwerpse prostitutiebuurt overnemen. Daar wordt sinds kort via een website geregistreerd wanneer en waar raamprostituees aan de slag zijn. Baruitbaters zijn er verplicht om een aantal basisgegevens over de prostituees in te geven, zoals leeftijd, paspoortnummer en nationaliteit.

‘Wij willen dat systeem ook invoeren, om ons systeem te moderniseren’, zei burgemeester Termont maandagavond na vragen van Elke Sleurs (N-VA) en Veli Yüksel (CD&V) in de commissie Algemene Zaken.

Meer tijd

‘Het verlicht de administratieve last, zodat de agenten meer tijd kunnen spenderen aan ander werk', zei Termont. 'Baruitbaters moeten de gegevens zelf invullen, anders kan de prostituee niet aan de slag. Zo heeft de politie op elk moment een actueel zicht op de tewerkstelling in de sector en kunnen agenten op het terrein op elk moment de gegevens van een prostituee opvragen.’

Het systeem wordt gemaakt door Digipolis, een intercommunale die de digitale werking van Antwerpen en Gent ondersteunt. De politie wil het systeem nog dit jaar invoeren. Volgens cijfers van de politie lieten 489 vrouwen zich vorig jaar registreren als 'dienster' om in de Gentse rosse buurt te werken. Er werden gedurende het hele jaar 3.300 prostituees gecontroleerd.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees