Verhaal over extremist die stage loopt bij politietop is 'buiten proportie'

Verhaal over extremist die stage loopt bij politietop is 'buiten proportie'

archiefbeeld Foto: ss

Het bericht over een geradicaliseerde stagiair in de hoofdzetel in Brussel die op non-actief werd gezet omdat hij op zijn Facebookprofiel sympathiseerde met Islamitische Staat (ISIS) en die twee dagen lang toegang kreeg tot privégegevens van agenten is buiten proportie. Dat laat de federale politie weten in een reactie op het bericht in Het Laatste Nieuws van dinsdag. Toch gaat de federale politie haar screeningprocedures evalueren, aldus Agnès Reis, woordvoerster van de federale politie.

'We weten ondertussen dat wat vandaag in Het Laatste Nieuws verscheen over de stagiair buiten proportie is, maar kunnen voor de rest geen informatie geven over individuele dossiers', aldus Reis. 'Toch gaan we de procedure van de screening evalueren en indien nodig aanpassen.'

'Ongezond veel vragen'

Bilal E.B. (22) uit Elsene maakte tijdens zijn kijkstage in de nieuwe hoofdzetel van de federale politie een hele reeks foto’s van zijn zwaar bewaakte werkplek. Volgens zijn collega’s stelde hij ook 'ongezond veel vragen' over de wapens in het politiegebouw. Eén keer probeerde de Belg van Marokkaanse origine zelfs binnen te geraken in het bureau van politiebaas Catherine De Bolle 'om met haar op de foto te gaan'.

Betere screening noodzakelijk

'De vele vragen over de bewapening, over de beveiliging van gebouwen,...begon op te vallen bij de collega's', zegt Gert Cockx van politievakbond NSPV op Radio 1. 'Ze begonnen zich daarop af te vragen wie de man nu eigenlijk is.' Daarop is via Facebook gebleken dat hij sympathiseerde met Islamitische Staat. Gert Cockx van politievakbond NSPV pleit dinsdag in Het Laatste Nieuws voor een betere screening van iedereen die bij de politie wil werken. NSPV zal de commissaris-generaal rechtstreeks bevragen over dit dossier. Bronnen binnen de politie insinueren in het artikel dat de student helemaal niet gescreend werd.

Geen onderzoek

VSOA en ACV Politie waren tot dinsdagochtend niet op de hoogte van een incident, en wachten dan ook liever af tot ze meer informatie hebben om te reageren. 'We moeten voorzichtig zijn en eerst zien wat er juist klopt van het verhaal. Ik heb al gehoord dat het parket geen onderzoek zal openen', zegt Vincent Houssin van VSOA. Woensdag vindt een overlegcomité van de vakbonden plaats. Dan zal de kwestie ongetwijfeld aan bod komen, zegt Jan Adam van ACV Politie. 'Ik kan nog geen commentaar geven, maar kan wel zeggen dat een stagiair normaal gezien op voorhand gescreend wordt', zegt hij.
 

 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees