Wat je misschien verkeerd doet als je je tanden poetst

© *

Tanden poetsen: in het beste geval doe je het twee keer per dag, maar misschien niet altijd op de juiste manier. Martijn Rosema van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) onderzocht de verschillende factoren van het tandenpoetsen, zoals het gebruik van tandpasta en het soort tandenborstel. Op 22 april verdedigt hij zijn proefschrift voor Amsterdam, dit zijn enkele opmerkelijke conclusies.

tib

Tandpasta helpt niet om je tandplak te verwijderen

'Als je enkel naar het verwijderen van tandplak kijkt, maakt tandpasta het tandenpoetsen niet effectiever', zegt Rosema. 'Maar dat betekent niet dat de slogan 'vermindert tandplak' op een tube tandpasta daarom een leugen is, want bepaalde chemische toevoegingen hebben wel een invloed op de manier waarop tandplak zich opnieuw vormt na het weghalen. Kortom: tandpasta haalt geen tandplak wel, maar kan misschien iets minder of minder snel terugkomen '.

Dat betekent niet dat tandpasta overbodig is

'Tandpasta bevat fluoride, die heel belangrijk is om gaatjes te voorkomen. Ik zou niet durven zeggen welke soort tandpasta het best is, maar kies er één met fluoride en een smaakje dat je lekker vindt. Anders ga je er tegen opzien om te poetsen en poets je minder vaak of ga je korter poetsen'.

Wanneer vervang je een tandenborstel?

Het gebruikelijke advies is om een tandenborstel na drie maanden te wisselen, maar volgens Rosema moet je niet naar de gebruiksduur kijken maar naar de slijtage. 'Als de haartjes uit elkaar en naar buiten beginnen staan, is het tijd om een nieuwe te gebruiken. 'Bij een zachte tandenborstel zal dat wat sneller zijn, bij een harde duurt het misschien wat langer. Sommigen mensen doen misschien langer met een tandenborstel, het hangt ervan af hoe hard je poetst'.

Een elektrische tandenborstel is echt effectiever dan een manuele

'Ik zeg altijd: bij een elektrische tandenborstel is de beweging er al voor jou in gestopt, dus je moet minder moeite doen. Je moet alleen nadenken over hoe je hem neerzet: een beetje schuin met de haren in de richting van het tandvlees. Als je dan een seconde of drie per tand poetst, ben je op twee minuten klaar. Bij een manuele tandenborstel zijn mensen geneigd om met vrij grote heen-en-weerbewegingen te schrobben. Als je het in kleine bewegingen zou doen, zou het resultaat hetzelfde kunnen zijn, maar mensen zijn 's ochtends vaak gehaast en 's avonds vaak moe als ze hun tanden poetsen. Een elektrische tandenborstel maakt het dan heel wat gemakkelijker.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie