Gent scoort 67 procent als fietsstad

© fvv

Gent is geen topper onder de Europese fietssteden, maar een goede middenklasser. Dat blijkt uit een analyse van het fietsbeleid van de stad, die De Gentenaar samen met professor Dirk Lauwers (UGent) uitvoerde. De stad scoort 67 procent op de befaamde Copenhagen Index, een bekende manier om fietssteden overal ter wereld door te lichten.

Bert Staes en Annelies Rutten

Een aardige voldoende, maar een onderscheiding is nog niet aan de orde. 67 procent scoort Gent op haar rapport als fietsstad: de redactie van De Gentenaar rekende met ondersteuning van de UGent en van de belangengroeperingen uit waar Gent staat op de schaal van het Deense fietsmekka Kopenhagen.

Het systeem werkt als volgt: een stad krijgt op dertien vaste criteria een score tussen 0 en 4. Daarnaast zijn er op vrije manier 12 bonuspunten te verdienen, met aspecten die in de vaste criteria niet aan bod komen. Het eindresultaat wordt omgezet naar een cijfer op 100. Gent haalde in 2012 al eens de 32e plaats op de Index, maar viel de laatste jaren uit de boot wegens te klein.

Ondermaats

Op sommige punten doet Gent het zeer goed – denk aan de zone 30 die vanaf vandaag van kracht wordt in de binnenstad. De fietscultuur viert hoogtij: de burgemeester fietst, fietstaxi’s zijn heel normaal in het straatbeeld, de fietsende politiebrigade is groot...

Op andere punten is er werk aan de winkel. De fiets­infrastructuur is nog verre van ­ideaal met op een aantal plekken een ondermaats wegdek voor fietsers en slechte of ontbrekende fietspaden. Fietsstallingen zijn er onvoldoende en een deelfietssysteem is er gewoonweg niet.

Met 67 procent op de zogenaamde Copenhagenize Index is Gent geen Europese topper zoals Amsterdam, Kopenhagen of Utrecht. ‘In Vlaanderen steekt Gent vandaag Antwerpen naar de kroon’, zegt professor Dirk Lauwers van het Instituut voor Duurzame Mobiliteit. ‘De fietscultuur is er, het beleid moet nu volgen. Een echte fietsstad word je pas met uitgesproken keuzes.’

Lees het hele fietsdossier in De Gentenaar van woensdag 22 april.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer