Sabam bindt in: bloggers die video’s posten krijgen (nog) geen boetes

Sabam bindt in: bloggers die video’s posten krijgen (nog) geen boetes

Sabam Foto: Belga

Auteursrechtenmaatschappij Sabam zal de komende maanden geen boetes meer geven aan bloggers voor het doorplaatsen van video’s op websites. Dat melden minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) en de auteursrechtenvereniging woensdag.

Het management van Sabam werd dinsdag ontvangen op het kabinet van minister van Kris Peeters. Sabam moest zich verantwoorden nadat ze onterecht voor auteursrechten ging aankloppen bij bloggers die YouTube-video’s op hun website plaatsten.

‘Sabam zal de komende weken en maanden afzien van de meldingsplicht voor het doorplaatsen van video’s op sociale mediaplatforms zoals YouTube. Tijdens die reflectieperiode zal Sabam overleg plegen met zijn stakeholders’, zegt minister Peeters.

Het is toegelaten om videoclips van YouTube te plaatsen op online websites volgens een arrest van het Europees Hof van Justitie. De Belgische auteursrechtenmaatschappij ziet dat anders. Sabam benadrukt dat de reflectieperiode geen afbreuk doet aan mogelijke rechten van haar leden.

Sabam bevestigt dat er een periode komt waarin geen boetes opgelegd worden. Een moratorium, zoals de auteursrechtenvereniging het zelf noemt. ‘Gedurende deze periode zal het plaatsen van embedded videos op blogs of sites niet aan toestemming onderhavig zijn of gefactureerd worden. Dit betekent niet dat Sabam op haar principes terugkomt om de belangen van haar 39.000 leden auteurs te vrijwaren’, staat op haar website te lezen.

Sabam blijft dus duidelijk bij haar standpunt. ‘Wanneer beschermde werken worden geëmbed op blogs of websites wordt dit als een nieuwe reproductie en een nieuwe communicatie naar het publiek beschouwd. Hiervoor is de toestemming van de rechthebbende vereist’, stelt de vereniging. De uitspraken van het Europees Hof hebben volgens Sabam betrekking op specifieke gevallen en kunnen niet worden veralgemeend.

Er zal tijdens de periode zonder boetes overleg plaatsvinden met mensen uit de sector.

Corrigeer

NIEUWS