Scholieren spelen grote rol bij herdenking gasaanval

Scholieren spelen grote rol bij herdenking gasaanval

Bij het Kruis der Verzoening begeleidden leerlingen en oud-leerlingen van de Vrije Basisschool uit Zuidschote de prominenten bij de kransneerlegging. Foto: credit

Ieper / Langemark-Poelkapelle -

Ieper en Langemark-Poelkapelle herdachten woensdag het eerste gebruik van gas als massavernietigingswapen honderd jaar geleden. Schoolkinderen uit de twee gemeenten speelden een grote rol bij die herdenking. Koning Filip woonde de plechtigheden bij aan het Kruis der Verzoening en aan het monument van de Brooding Soldier.

Op 22 april 1915 rond 17 uur losten de Duitsers 150 ton chloorgas vanuit bijna 6.000 cilinders. Het gas zaaide dood en verderf. Zelfs de ratten kropen uit hun holen om de verstikkingsdood te sterven. 1.200 Franse slachtoffers vielen onmiddellijk. In de maand daarop werd het gas nog vijf keer ingezet. In totaal sneuvelden tienduizenden soldaten en bijna tweehonderd burgers. Zij werden gisteren geëerd en herdacht.

Klik hier, bekijk alle foto’s en filmpjes en lees meer over deze indrukwekkende dag in Het Nieuwsblad Oostende-Westhoek van donderdag 23 april.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio