Bekendste bakker van Destelbergen Edgard Gansbeke (88) overleden

In het midden van zeven generaties: Edgard Gansbeke en zijn vrouw Denise Foto: Geert Herman

Destelbergen - Donderdagmorgen is bakker Edgard Gansbeke (88) uit de Haenhoutstraat overleden. De bekendste bakker van Destelbergen interviewden we twee jaar geleden, naar aanleiding van het feit dat zijn 'strontjes', een eigen streekproduct, door de Hotelschool van Gent opnieuw werd opgevist. Komende zondag pakt het vernieuwde Gemeentelijk Museum van Destelbergen net uit met een tentoonstelling over de bakkersfamilie Gansbeke en de slagersfamilie Auman.

Een goede twee  jaar geleden waren wij al te gast bij Edgard Gansbeke en zijn vrouw Denise in de Haenhoutstraat, die toen voor ons hun ‘strontjes ‘ proefde die door de Gentse Hotelschool nieuw leven werden ingeblazen. 'Zeven generaties, zijn er ondertussen', zei Edgard toen, en hij haalde familiefoto's boven. 'Van mijn overgrootvader weet ik niet hoe hij heette. Mazzelin, werd er altijd gezegd, nu is die naam nog bekend in Destelbergen', weet Edgard. 'Misschien heette hij Marcel, of Michel, dat weet ik niet. Mijn grootvader was Jules, mijn vader was Maurice. Onze Eric is nu 63, en bakt in het groot. Hier in de streek heeft hij elf automaten. En zijn zoon Bruno is nu 36, en zet ook nog steeds de stiel voort.'

Zondag heropent het Gemeentelijk Museum bij zijn dertigste verjaardag zijn deuren met de tentoonstelling over de familie Auman en de familie Gansbeke, onder de titel  ‘De appel valt niet ver van de boom.’ Het kleine museum vindt u zoals geweten aan de zijkant van het kasteel Van Acker, het gemeentehuis dus. Gewoon de trapjes naar beneden en vragen naar Patrick. Wij zijn overigens benieuwd naar dat museum, na de uitspraak van schepen van Toerisme Rose Leirens (Open VLD) op de gemeenteraad dat men daar 'de eenentwingste eeuw wil binnengaan.' Overigens niet haar woorden, maar wel die van heemkundige Louis Gevaert.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio