Twee politieteams nodig om Anderlecht-trainer te kalmeren

Anderlecht bant vader en zoon na geweld bij jeugdmatch

© if

© atb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Een jeugdwedstrijd in het Vlaams-Brabantse Betekom is woensdagavond ontaard in een vechtpartij. Scheidsrechter Tom Vanderstappen (44) kreeg klappen van een jeugdcoach van Anderlecht, met in zijn zog enkele opgehitste ouders. De twaalfjarige spelertjes stonden erbij en keken ernaar. Of scholden lustig mee. De regerende landskampioen liet inmiddels weten dat het een vader die fysiek geweld gebruikte en diens zoon niet meer welkom zijn bij paars-wit.

Alain Trappeniers en Pieter Huyberechts

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

‘Zoiets heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt in de twintig jaar dat ik fluit voor de Belgische Voetbalbond.’ Scheidsrechter Tom Vanderstappen bekwam gisteren van de emoties na de match tussen Betekom en Anderlecht, een wedstrijd in provinciale met spelers jonger dan dertien.

De halve finale van de Jeugdcup werd vooraf niet meteen bestempeld als een ‘risicomatch’. Toch hield de ref er pijnlijke ribben, een gekneusde knie en schaafwonden aan over. En moest de politie tussenbeide komen met twee patrouilles. De namen van tien begeleiders en ouders van Anderlecht werden genoteerd, en er werd een proces-verbaal opgesteld wegens slagen en verwondingen.

Vader en zoon niet meer welkom bij Anderlecht

Inmiddels kondigde Anderlecht aan dat het stappen ondernomen heeft. Zowel de man die fysiek geweld tegen de ref gebruikte als zijn zoon zijn beide uitgesloten van de club. Ook nam Anderlecht meteen contact op met de provinciaal verantwoordelijke van de KBVB om zijn versie van de feiten te geven.

'Voor RSC Anderlecht voetballen en/of werken heeft grote gevolgen', reageerde algemeen directeur Herman Van Holsbeeck in een perscommuniqué dat door de club verspreid werd. 'Als grootste club van het land, worden onze elftallen en hun begeleiding regelmatig geprovoceerd en uitgedaagd', neemt hij het toch even op voor het gedrag van de U13. 'Het is niet altijd makkelijk om hier boven te staan maar we moeten ten allen tijden boven dit soort gedrag staan. Sport is niet altijd rechtvaardig maar we moeten het voorbeeld geven. Dat zijn we aan onszelf verplicht', klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over RSC Anderlecht

Video

Keuze van de redactie