Anzac Day begint met veel volk op in Zonnebeke

Onder grote publieke belangstelling is zaterdagochtend om 6 uur de herdenking van honderd jaar Anzac Day begonnen. Op deze dag herdenken Australiërs en Nieuw-Zeelanders de start van hun gemeenschappelijke deelname aan de Eerste Wereldoorlog. De hele dag lang vinden op verschillende plaatsen in de Westhoek ceremonies plaats.

Op 25 april 1915 landden de Anzac-troepen in het Turkse Gallipolli, en begon hun deelname aan de Eerste Wereldoorlog. Later leverden die troepen ook een felle strijd in de Westhoek.

Deze herdenkingsdag begon met een ‘dawn service’ in Zonnebeke, op het Buttes New British Cemetery, waar bijna 750 Australiërs en Nieuw-Zeelanders een laatste rustplaats kregen. Ruim 1.000 mensen trotseerden het vroege uur om deze speciale ochtendceremonie bij wonen. Ook heel wat prominenten waren aanwezig, zoals de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop en de Nieuw-Zeelandse minister van Defensie Gerry Brownlee. Zij spraken over hun deelname aan de oorlog en riepen op om de gruwel nooit te vergeten. Na de ceremonie werden kleine houten kruisjes uitgedeeld die mochten geplaatst worden bij de graven.

Ook op Tyne Cot in Zonnebeke, op Berks Cemetery in Komen en aan de Menenpoort in Ieper wordt Anzac Day herdacht. De Nieuw-Zeelanders houden nog een aparte plechtigheid in Mesen, omdat heel wat landgenoten in de buurt omkwamen bij de Mijnenslag in 1917.

Ook de Provincie West-Vlaanderen herdenkt Anzac Day met optredens van The Veils en Daniel Lanois op zaterdag, en Gurrumul op zondag.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees