Minister-president Bourgeois schenkt stukje slagveld aan Australië

Minister-president Bourgeois schenkt stukje slagveld aan Australië

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft samen met de Australische minister van Buitenlandse Zaken Julie Bishop een stukje grond verzameld op Tyne Cot Cemetery in Zonnebeke. Dat gebeurde zaterdag, naar aanleiding van Anzac Day, een Australisch-Nieuw-Zeelandse herdenking aan de Eerste Wereldoorlog. De grond gaat straks mee naar Australië.

De Vlaamse minister-president ontving Julie Bishop op de grootste WOI-begraafplaats in België. Bijna 12.000 soldaten kregen er een laatste rustplaats. Beide bezochten enkele graven alvorens de gebruikelijke plechtigheid bij te wonen aan het Offerkruis, waar een gedenkplaat hangt voor derde Australische Divisie. Die herinnert aan de inname van de bunker Tyne Cot op 4 oktober 1917, tijdens de Slag om Passendale.

Na de ceremonie schepten beide in een symbolische actie een monster grond van het slagveld. De “Sacred Soil” zal verwerkt worden in de Flanders Fields Memorial Garden in Canberra, de hoofdstad van Australië.

In Londen, de hoofdstad van Groot-Brittannië, is er al zo’n herdenkingstuin sinds vorig jaar. Op deze wijze wordt iedereen die gevochten heeft en gestorven is tijdens de Groote Oorlog, geëerd en herdacht. Daarnaast vormen de herdenkingstuinen een symbool van hoop, vrede en verzoening, met het oog op een betere toekomst. De herdenkingstuin moet tegen 2017, precies honderd jaar na de slag om Passendale af zijn.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees