Maleisische badmintontopper mild gestraft voor ‘onvoorzichtigheid’

Maleisische badmintontopper mild gestraft voor ‘onvoorzichtigheid’

Foto: AP

De Internationale badmintonfederatie (BWF) heeft Lee Chong Wei, voormalig nummer 1 van de wereld, voor acht maanden geschorst na een inbreuk op de dopingregels. Omdat de sanctie met terugwerkende kracht geldt, is de 32-jarige Maleisiër vanaf vrijdag 1 mei weer speelgerechtigd.

Lee Chong Wei testte in augustus 2014 positief op het WK in Kopenhagen. In zijn urine werden sporen van een verboden ontstekingsremmer gevonden. De Maleisiër ontkende bewust doping te hebben genomen en verwees naar een behandeling die hij had gevolgd om een kuitblessure te verzorgen. Niettemin stond hij sinds november aan de kant door een voorlopige schorsing.
Eerder deze maand verscheen de Maleisiër, inmiddels weggezakt naar plaats 30 op de ranking, voor de disciplinaire raad van de BWF, waar hij een schorsing van twee jaar riskeerde. Het driekoppige panel volgde hem evenwel in zijn uitleg dat het om een ‘onvoorzichtigheid’ ging en legde een straf met terugwerkende kracht op. Daardoor kan de badmintonvedette bijna onmiddellijk weer in competitie treden en houdt hij ook zijn kansen gaaf voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio. De kwalificatieperiode begint op 4 mei en duurt een jaar.
Wei hoort sinds 2008 tot de absolute wereldtop, hij won al 55 titels, maar kroonde zich nog nooit tot wereldkampioen of olympisch kampioen. Drie keer werd hij vicewereldkampioen (in 2011, 2013 en 2014) en twee keer viceolympisch kampioen (in 2008 en 2012).

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.