‘Dodentol in Nepal kan oplopen tot 10.000’

Drie dagen na de verwoestende aardbeving in het Himalayagebied kan de dodentol in Nepal oplopen tot 10.000, zei de Nepalese premier Sushil Koirala dinsdag. Hij vraagt tenten en medicijnen en wil dat de reddingsinspanningen opgevoerd worden. Intussen begint de internationale hulp aan te komen in het land. De VN schat dat 8 miljoen mensen getroffen zijn door de aardbeving. De Nepalezen zijn intussen woedend op hun regering. Tienduizenden - volgens de krant Himalayan Times 72.000 mensen - zijn Kathmandu al ontvlucht.

Volgens de officiële balans van het Nepalese ministerie van Binnenlandse Zaken zijn al 5.057 mensen omgekomen bij de aardbeving, zaterdag, met een kracht van 7,8. Meer dan 10.000 mensen raakten gewond. Vele tienduizenden anderen zijn dakloos, en velen slapen uit voorzorg buiten.

Verwacht wordt dat dat aantal nog oploopt als zoek- en hulpmissies verder afgelegen gebieden in Nepal bereiken. Volgens de VN hebben 1,4 miljoen mensen voedselhulp nodig. '750.000 van hen wonen dicht bij het epicentrum, in slechte huizen', aldus een VN-rapport. 'De impact op gezinnen die leven van de landbouw en op voedselzekerheid wordt heel hoog.'

Een Amerikaanse dokter die in de regio werkt, zei aan AP dat de meeste mensen in de plattelandsgebieden aan het werk waren op het veld toen de aardbeving rond de middag toesloeg. Dat betekent dat ze konden ontkomen aan verwondingen toen gebouwen in elkaar stortten.

'De regering doet alles wat ze kan voor reddings- en hulpmissies', aldus Koirala. 'Het is een uitdaging en een zeer zware tijd voor Nepal.' Voor het eerst heeft de regering ook toegegeven ondanks talrijke waarschuwingen niet voorbereid te zijn op zo’n grote beving. De Nepalezen verwijten de regering dat ze niet genoeg doet voor hen.

In het basiskamp op de Mount Everest zijn zeker 17 mensen omgekomen.

Ook in buurlanden vielen slachtoffers: zeker 72 in India, en nog eens 25 in het Chinese Tibet. In Tibet wordt nog voor meer levens gevreesd. In het hele door de aardbeving getroffen gebied wonen 6,6 miljoen mensen, schat de VN.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees