Vliegtuigbom in Melle succesvol ontmanteld, bewoners mogen naar huis terugkeren

Foto: Frederiek Vande Velde

Gent / Melle / Dendermonde / Aalst / Zottegem - De vliegtuigbom die kort voor de middag in Melle werd gevonden, is succesvol ontmanteld. De meer dan 2.900 bewoners die geëvacueerd werden, kunnen naar hun huizen terugkeren.

1.184 woningen in de omgeving van de Nonnenwegel in Melle, waar de NMBS een nieuwe werkplaats bouwt, werden dinsdag in de vooravond ontruimd. Alle 2.900 bewoners moesten hun woning verlaten zodat de ontmijningsdienst DOVO de zware vliegtuigbom kon neutraliseren. De bom was mogelijk onstabiel en kon niet vervoerd worden.

Rond 19.40 uur was de evacuatie voltooid en kon DOVO in actie komen. Rond 21.20 uur was de operatie achter de rug, meldt de gemeente Melle, en was de bom ontmanteld. Dat had enige vertraging opgelopen omdat de operatie zo complex was.

PV

Bij een vorige evacuatie, toen halverwege november 2014 een bom gevonden werd die half zo zwaar woog, hadden enkele bewoners geweigerd hun woning te verlaten. Om dat deze keer te voorkomen, dreigde de politie iedereen die niet mee zou komen te beboeten. 'Wie niet geëvacueerd wil worden, krijgt een pv', zegt korpschef Asselman. 'Die mensen vertragen de hele operatie nodeloos en ze brengen anderen in gevaar. Door hun koppigheid kunnen ook anderen niet sneller naar hun woning. Ook zorgt die vertraging voor financiële schade. Die mensen beseffen niet dat door dwars te liggen, ze zelf gevaar lopen.'

Treinverkeer verstoord

Door de ontmanteling werd het spoorverkeer op de lijnen naar Aalst, Dendermonde en Zottegem vanaf 19.20 uur onderbroken. Zodra de bom rond 21.20 uur onschadelijk gemaakt was, hoefde het treinverkeer niet langer onderbroken worden, meldde Infrabel.

De vliegtuigbom werd dinsdag rond de middag gevonden bij werken aan de polyvalente werkplaats van de NMBS in Melle. Vanaf eind 2016 vervangt de nieuwe site de verouderde werkplaatsen van Merelbeke en Gentbrugge. 

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees