Competitiehervorming goedgekeurd: tweede klasse met acht vanaf 2016-2017

Competitiehervorming goedgekeurd: tweede klasse met acht vanaf 2016-2017

STVV werd kampioen in tweede klasse Foto: BELGA

De Pro League - de belangenvereniging voor Belgische eersteklassers - heeft dinsdag op zijn Algemene Vergadering de competitiehervorming voor het betaald voetbal goedgekeurd. Vanaf het seizoen 2016-2017 zou er volgens die plannen met 24 ploegen in het betaald voetbal te spelen, waarvan 16 eersteklassers en 8 tweedeklassers. Het voorstel moet wel nog goedgekeurd worden door de Algemene Vergadering van de voetbalbond in juni.

De plannen houden in dat tweede klasse enorm afgeslankt wordt tot een - meer leefbare - reeks van acht clubs, in plaats van de huidige achttien. Die acht clubs zullen moeten voldoen aan strenge financiële voorwaarden om deel te kunnen uitmaken van het gesloten circuit van profvoetbal in ons land.

De tien huidige tweedeklassers die moeten zakken komen terecht in een uitgebreide (amateur)reeks in derde klasse. Vanuit die reeks is promotie naar het profvoetbal enkel mogelijk als de nodige licenties al in het begin van het seizoen behaald worden. Zo wil de Pro League vermijden dat licentieperikelen de competitie in de war sturen, zoals nu al vaak het geval is.

Volgend seizoen maar één zakker

Een van de belangrijkste gevolgen van het hele plan is dat er volgend seizoen slechts één club zal degraderen van eerste naar tweede klasse. Enkel de kampioen van tweede zal promoveren naar eerste klasse. Die kampioen wordt aangeduid na één of twee promotiewedstrijden tussen de winnaars van twee aparte competities. De acht tweedeklassers spelen immers twee competities van veertien heen- en terugwedstrijden. Eén voor Nieuwjaar en één erna.

Aan Play-off 2 nemen dan twaalf clubs deel. De nummers 7 tot en met 15 uit de reguliere competitie samen met de nummers 2, 3 en 4 uit de tweede klasse (punten uit de twee competities opgeteld). De winnaar van Play-off 2 speelt tegen de vierde uit PO1 om een Europees ticket. Dat kan dus een tweedeklasser zijn. Play-off 1 met de zes beste ploegen uit de rangschikking blijft onveranderd. Play-off 3 is in dit systeem, met slechts een daler en een zakker, niet meer nodig.

Als ook de Algemene Vergadering van de voetbalbond, die eind juni samenkomt, zijn fiat geeft, is de hervorming een feit.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.