Wetenschappers vinden oorsprong van ‘bloed’ uit waterval op Antarctica

Wetenschappers vinden oorsprong van ‘bloed’ uit waterval op Antarctica

De Bloedwaterval Foto: National Science Foundation

Waar komt de rode smurrie op de Zuidpool vandaan? Wetenschappers hadden al lang een vermoeden, maar nu hebben ze ook kunnen bewijzen wat het rode water veroorzaakt.

De ‘Bloedwaterval’, zoals de rode smurrie genoemd wordt, ligt in de McMurdo-vallei. Aanvankelijk werd gedacht dat de bloedrode kleur afkomstig was van algen. Maar later konden wetenschappers bewijzen dat de rode kleur veroorzaakt werd door ijzer-oxide. Dat wijst op een diepergelegen waterreservoir met een zeldzaam ecosysteem waar microbieel in zit, maar dat kon tot nu toe nog niet bewezen worden.

Wetenschappers van de Amerikaanse Universiteit van Tennessee hebben daar verandering in gebracht. Met een temperatuurgevoelige sensor die aan een helikopter was gemonteerd, hebben ze de temperatuur en het vochtgehalte van de vallei in kaart gebracht. Daaruit bleek dat er een groot netwerk van zout vloeistof onder de vallei zit. Het water zou dubbel zo zout zijn als gewoon zeewater; een ecosysteem waar leven normaal niet mogelijk is. Maar de rode kleur van de Bloedwaterval, wijst er wel op dat er wel degelijk leven zit in het water, onder de vorm van microben, ondanks het hoge zoutgehalte en het gebrek aan zonlicht doordat het reservoir onder het aardoppervlak zit.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S