Fit & Gezond

Daarom moet je plassen wanneer je koud krijgt

Daarom moet je plassen wanneer je koud krijgt

Foto: Shutterstock

Wanneer je op blote voeten over een koude vloer wandelt of binnenstapt in de koelafdeling van de supermarkt kan je het gevoel krijgen dat je plots dringend moet plassen. Onderzoekers van de KU Leuven ontdekten nu de achterliggende reden van deze plasreflex en dat is goed nieuws voor mensen met een overgevoelige blaas of zelfs incontinentie.

Wetenschappers gingen er tot op heden vanuit dat de plasreflex die je ervaart wanneer je met kou geconfronteerd wordt automatisch gelinkt kon worden met de koudeprikkel die je ervaart zodra je op het toilet plaats neemt. Onbewust zouden soortgelijke koudeprikkels dan automatisch dezelfde drang om te plassen oproepen, maar het onderzoek van professor Thomas Voets en zijn collega’s van de Laboratoria voor Ionenkanaalonderzoek en Experimentele Urologie van het KU Leuven heeft een andere verklaring blootgelegd.

De onderzoekers ontdekten immers dat het ionenkanaaltje TRPM8 bij de blootstelling aan koudeprikkels signalen doorgeeft die de plasreflex stimuleren. Wanneer dit ionenkanaaltje echter uitgeschakeld kan worden, zullen koudeprikkels helemaal geen plasdrang of ongewenst urineverlies met zich meebrengen. In verder onderzoek zal dan ook worden nagegaan of stoffen die de werking van TRPM8 afremmen kunnen worden ingezet bij mensen met blaasproblemen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees