Hogere belastingen op leegstaande panden ?

Bredene - Eigenaars van leegstaande winkelpanden kijken in Bredene maar beter uit. De gemeente overweegt de verhoging van de leegstandtax. Maar er worden ook andere maatregelen genomen zoals de tijdelijke invulling door pop-up-winkels.

Schepen voor lokale economie Eddy Gryson (SP.A) schetst de problematiek: 'De leegstand van handelspanden blijft in heel wat gemeenten hoog. Ook de kustgemeenten ontsnappen niet deze negatieve evolutie.  Aan de kust staan verhoudingsgewijs meer winkelpanden leeg dan in de rest van West-Vlaanderen. In dit verband roep ik  de eigenaars van handelspanden andermaal op om ernstig na te denken over de verhuurprijzen voor handelsruimtes. Te hoge huurprijzen op vandaag leiden namelijk al te vaak tot leegstand .'

Maatregelen

 

'Bredene wil ook een aantal aanvullende initiatieven nemen om leegstand van de handelspanden tegen te gaan.  Zo zal worden onderzocht hoe de belasting hierop kan  worden verhoogd of verstrengd.  Dit moet eigenaars stimuleren om hun handelspanden tegen realistischer prijzen te verhuren.   Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om de leegstaande panden in de seizoensperiode in te vullen met  aantrekkelijke pop-up stores, ateliers van kunstenaars, zomercafés of –koffiebars,….   Middelkerke is hiervoor in zee gegaan met een gespecialiseerde firma.  Bredene wil dit voorbeeld volgen. Aan een tijdelijke invulling kunnen immers heel wat voordelen verbonden zijn  voor de eigenaars van de panden.  Ze ontvangen huur voor de periode dat hun pand is ingevuld, leegstandbelastingen worden vermeden, hun pand wordt weer aantrekkelijker waardoor de kans op het vinden van een langdurige huurder of koper aanzienlijk verhoogt. Ook voor de huurders heel wat voordelen. Ze krijgen een tijdelijk huurcontract waarbij nieuwe creatieve concepten kunnen worden uitgeprobeerd en dit tegen een relatief lage huurprijs', zegt de schepen. 

 

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio