Fit & Gezond

Zo voorkom je blaren in je nieuwe schoenen

Zo voorkom je blaren in je nieuwe schoenen

Foto: SS

Een nieuwe lente en een nieuw paar schoenen? Dat betekent ook – als je niet oplet - een nieuwe collectie pijnlijke blaren op je voeten. Zo voorkom en genees je ze.

Voorkomen
Je zal het zien: net een paar gemakkelijke schoenen gekocht voor al je shopzaterdagen en precies díe exemplaren bezorgen je de ergste blaren. Blaren op je voet, die ontstaan door knellende schoenen of langdurige wrijving met je huid, zijn pijnlijk, maar gelukkig ook gemakkelijk te voorkomen. Enkele tips.

1. Geef je nieuwe schoenen wat tijd Meteen vijf kilometer wandelen op dat nieuwe paar sneakers is geen goed idee. Geef je nieuwe schoenen de kans om zich naar je voet te zetten door ze eerst voor enkele kortere afstanden te gebruiken. Leren schoenen hebben iets minder inlooptijd nodig dan exemplaren in kunststof. Een evidentie, maar toch: koop je schoenen in de juiste maat. Te grote of te kleine schoenen veroorzaken wrijving en dus... blaren.

2. Span je schoenen genoeg aan Hoe losser je schoen om je voet zit, hoe meer wrijving. Veters goed genoeg vast strikken, dus.

3. Draag sokken zonder pijnlijke naden Als je voet klam of nat is, wordt je huid weker en loop je meer kans op blaren. Blootsvoets in je nieuwe schoenen rondlopen, doe je dus liever niet. Een dun sokje uit een natuurlijke stof helpt, maar let erop dat de naden aan de binnenkant niet in je huid snijden. Zo veroorzaak je immers weer irritatie en wrijving.

4. Zorg voor droge voeten Zelfs in je sokken zijn je voeten best kurkdroog om wrijving te voorkomen. Droog ze goed af – ook tussen de tenen – en voorzie ze van een dun laagje talkpoeder om vocht te absorberen. Als je daar tijd voor hebt, trek je je schoenen en kousen in de loop van de dag ook even uit, zodat ze kunnen opdrogen en ademen. Doe eventueel een nieuw paar kousen aan of draai ze binnenstebuiten.

5. Draag preventief een pleister Merken als Compeed en Hansaplast hebben blarenpleisters en -gels in hun gamma. Niet altijd even goedkoop, maar wel doeltreffend omdat ze de wrijving met de huid meteen wegnemen.

6. Versterk de kwetsbare huid Was je voeten niet in warm water en gebruik niet te vaak zeep, want zo verzacht je de huid. Koud en lauw, zeeploos water maakt de huid harder. Je voeten insmeren met vaseline helpt ook, net als het oldschool middeltje kamferspiritus, een oplossing van kamfer (een stof die wordt verkregen uit het hout van de kamferboom) in alcohol. Het bevordert de verharding van de huid bij de voeten en je vindt het in de apotheek of bij de drogist.

Genezen
Toch iets te enthousiast geweest met dat nieuwe paar schoenen? Eens ze er zitten, kun je weinig aan die pijnlijke blaren doen, behalve wachten tot ze genezen zijn. Zo geneest een blaar sneller.

1. Prik ze niet door De opgehoopte weefselvloeistof die zich vormt in een blaar beschermt de onderhuidse wond net van de constante wrijving van je schoen. Prik je de luchtbel met vloeistof door, dan wordt de blaar alleen maar pijnlijker en kan de wond geïnfecteerd geraken. Je schermt de huid best zo snel mogelijk af met een speciale blarenpleister. Sommige pleisters (bijv. Hansaplast Footexpert Blarenpleister) kunnen tot 48 uur blijven zitten en bevorderen ook de wondheling.

2. Pruts niet aan de velletjes Toch doorprikt? Of is de blaar door de wrijving met je schoen open gegaan? Ontsmet de huid dan zo snel mogelijk. Laat de loshangende velletjes zitten, zo geneest de blaar sneller. Dek de blaar met een pleister af om infecties te voorkomen, ontsmet regelmatig en draag tot de blaar genezen is andere schoenen.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees