Ook de statistieken zijn snoeihard: Anderlecht morst met kansen tegen efficiënt Gent

Anderlecht-trainer Besnik Hasi had gelijk. Zijn ploeg heeft genoeg kansen gehad om te scoren, maar heeft het niet gedaan. Als Aleksandar Mitrovic de goal niet weet te vinden, heeft Anderlecht het moeilijk om doelpunten te maken. Een magistrale ingeving van Youri Tielemans is eerder de uitzondering. AA Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck heeft dat probleem niet. Met een gouden wissel zette hij AA Gent op weg naar de 2-1-zege tegen Anderlecht.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

57

Anderlecht was de betere ploeg. Het won 57% van de duels en liet 81% gewonnen tackles noteren. De Brusselaars kregen maar liefst elf hoekschoppen tegenover twee hoekschoppen voor AA Gent. Hun indrukwekkend aantal geslaagde voorzetten (17 op 33 pogingen) toont het overwicht aan dat Anderlecht had voorin.

30

Maar er moet natuurlijk gescoord worden. En dat was het probleem. Anderlecht trapte in 90 minuten voetbal maar liefst 30 keer op doel. Slechts negen schoten daarvan waren binnen het kader. Slechts eenmaal vloog de bal in doel, het magistrale doelpunt van Youri Tielemans. Al moet gezegd worden dat AA Gent er alles aan deed om een Brussels doelpunt te voorkomen. Maar liefst 12 keer blokkeerden ze een schot van Anderlecht.

12

Van die 30 pogingen mocht Aleksandar Mitrovic er twaalf op zijn naam schrijven. Twaalf doelpogingen op 90 minuten, dat is één poging om de 7,5 minuten. En toch wist de Servische spits niet te scoren. Ongeluk in de afwerking of was Mitrovic vandaag niet in vorm? De Mitrovic van de voorbije weken had van die kansen er toch minstens één gescoord.

8

Lior Refaelov was woensdag de grote man bij Club Brugge. Hij creëerde zeven kansen tegen Charleroi. Steven Defour moet donderdag op het veld gestaan hebben met het idee dat hij dat beter kon. Hij zorgde voor maar liefst acht (!) kansen in de wedstrijd. Met een scorende spits kon dat vuurwerk opleveren. De middenvelder liet overigens ook 36 succesvolle passes op 41 noteren. Goed voor een succespercentage van 88.

4

AA Gent had wel het meeste balbezit (54%), maar was over het algemeen net de mindere ploeg. Minder duels gewonnen, slechter percentage geslaagde voorzetten en minder gewonnen tackles. Dat bewijst nog maar eens waarover het spelletje voetbal gaat. Doelpunten. AA Gent had slechts vier schoten op doel en maakte daar twee goals uit. Efficiënt dus.

1

En wat dan te zeggen over de efficiëntie van de Braziliaan Renato Neto. Een minuut op het veld, één balcontact, één gewonnen duel, en één doelpunt. De perfecte invalbeurt. De gouden wissel van Hein Vanhaezebrouck die drie cruciale punten opleverde voor AA Gent in de titelstrijd.

Aflevering 9:Den beerschot en de schande van Popzuelo Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.