5 jaar cel voor uitgelokte moord

Tongeren -

Pieter van Wershoven (56) uit Peer moet 5 jaar naar de gevangenis voor de uitgelokte moord op zijn echtgenote Ida (61). Dat heeft het Tongerse assisenhof beslist. Dat er geen jaar, zelfs geen dag van de maximumstraf werd afgedaan, had de ex-autohandelaar zelf met zijn laatste woorden verzekerd: ‘Ik zie dit als een spelletje.’ Iedereen schrok, vooral de jury die eerder vond dat van Wershoven door de pesterijen en vernederingen geen andere uitweg had gezien. Maar zijn familie begreep het gefrustreerd: hij wil niet vrijkomen. Levenslang had het in zijn ogen moeten zijn.

‘Het kan soms hard zijn om te zacht te zijn. Zachtaardigheid is geen vrijbrief om anderen te doden, mensen die hard tegen u zijn geweest’, sprak voorzitter Van Dooren de beschuldigde streng toe. Minder dan de maximumstraf – levenslang voor gewone moord, maximaal 5 jaar door de uitlokking – vonden hof en jury niet kunnen. ‘Deze straf kan u toelaten snel een nieuwe start te nemen, herpak u. Niet voor uzelf, maar voor uw zoon, uw familie, de vele vrienden die hier zijn geweest. Ik denk dat ze allemaal graag de oude Pieter willen terugzien.’

Tranen

De emoties liepen hoog op, tijdens de laatste procesdag. Eerst bij de familie van slachtoffer Ida, terwijl aanklager Boyen beschreef hoe hun zus zoals u en ik was geweest. Met goede en slecht kanten, een vrouw die een rugzak uit het verleden had meegetorst. Maar met uitlokking was een groot deel voor de verantwoordelijkheid voor haar dood bij Ida zelf gelegd. Zus Marie-Jeanne vluchtte huilend de zaal uit.

Hoe de emotionele zitting verder verliep, leest u in Het Nieuwsblad editie Limburg van zaterda 2 mei.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio