Dit staat donderdag op het spel in Groot-Brittannië

Dit staat donderdag op het spel in Groot-Brittannië

Wie krijgt na donderdag de sleutel van Downing Street 10, de residentie van de Britse premier? Foto: EPA

De Britten gaan komende donderdag naar de stembus om 650 nieuwe leden van het Lagerhuis te kiezen. Na het referendum over Schotse onafhankelijkheid in september vorig jaar weet Groot-Brittannië opnieuw de belangstelling van de internationale pers en de politieke wereld naar zich toe te trekken. Er staat namelijk heel wat op het spel. Voor de Britten, maar ook voor Europa.

1. De ‘Brexit’

De vraag die de Britten en bij uitbreiding Europa het meest bezighoudt, is die of er voor eind 2017 een referendum komt over de uitstap van de Britten uit de Europese Unie. Voor Cameron is het EU-referendum dé inzet van de verkiezingen. Al in januari 2013 beloofde hij dat er voor het einde van 2017 een referendum over de zogenoemde ‘Brexit’ komt als hij een tweede termijn binnenhaalt.

2. Ongelijkheid

Voor Miliband is die ‘brexit’ echter in geen geval een optie. De Labour-leider schoof resoluut een heel ander thema naar voren: dat van de toenemende extreme ongelijkheid tussen rijk en arm. De goede economische cijfers van de vorige regering zijn vooral de rijken ten goede gekomen, klaagt hij aan, terwijl steeds meer Britten in armoede verzeild raken. Ook uitte hij al herhaaldelijk zware kritiek op de strenge besparingen in de gezondheidszorg, de kinderbijslag en de pensioenen.

3. Waar moet het naartoe met de Britse economie?

Los daarvan staat in de verkiezingscampagne ook de algemene vraag centraal waar het met de Britse economie naartoe moet. Immigratie staat in deze discussie centraal, want het is misschien wel het thema waar de Britten het meest wakker van liggen. Het is ook een van de weinige waarover de Conservatieven en Labour het eens zijn: immigratie moet in de toekomst strenger worden gecontroleerd. Labour zette het zelfs op campagne-koffiekoppen. ‘Controls on immigration, I’m voting Labour’, staat erop. Het werd op felle kritiek bij de linkse achterban onthaald.

4. Gemeenteraadsverkiezingen

Het wordt volledig overschaduwd door het geweld van de nationale verkiezingen, maar donderdag worden in Groot-Brittannië ook gemeenteraadsverkiezingen gehouden. In 279 districten worden in totaal 9.000 gemeenteraadsleden gekozen. Normaal ligt de opkomst bij gemeenteraadsverkiezingen in Groot-Brittannië laag, op zo’n 35 procent. Maar door de landelijke verkiezingen wordt geschat dat dit keer 65 procent van de Britten aan de lokale stembusslag zullen deelnemen.

Corrigeer

NIEUWS