Meetjeslanders bezoeken concentratiekamp Flossenburg

Meetjeslanders bezoeken concentratiekamp Flossenburg

Meetjeslandse groep in Flossenbürg met Marcel en Julien centraal op de foto. Foto: emv

Eeklo / Maldegem -

Een uitgebreide Meetjeslandse delegatie trok naar het concentratiekamp Flossenbürg in Duitsland om er de zeventigjarige bevrijding van het kamp mee te maken.

In de groep twee overlevenden van het kamp: Marcel Durnez uit Geluwe (West-Vlaanderen) en Julien Van Den Driessche uit Eeklo.

‘We hebben daar niet alleen emotionele, maar vooral unieke momenten beleefd’, beschrijft Juliens dochter, schepen Ann Van Den Driessche, de gebeurtenis.

Ann nam de fakkel van haar vader over en is voorzitster van de Nationale Confederatie van Politieke Gevangen en Rechthebbenden, afdeling Meetjesland.

‘We waren het kleinste landje maar hadden de grootste groep deelnemers. Het weerzien van de 39 overlevenden van het kamp uit verschillende landen (Israël-Tsjechië-Polen-Oekraïne-USA-Italië-GB-Brazilië-Canada-Slovenië-Wit Rusland-Oostenrijk-Frankrijk-Zweden) was een onvergetelijk moment. De band die zij met elkaar hebben, desondanks het verschillend taalgebruik, is onmetelijk.’

In de Meetjeslandse groep zaten ook familieleden van de inmiddels overleden Maldegemnaar Armand Verstraete, die samen met Julien en Marcel in Flossenbürg verbleef en er onmenselijke zaken meemaakte.

Ook zij willen de herinnering aan de Holocaust verder uitdragen en de jeugd bij deze herdenkingen betrekken opdat nooit meer zou gebeuren, wat daar is voorgevallen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio