Van Avermaet volledig vrijgesproken in dopingzaak: 'Overwinning van mijn voorjaar'

Greg Van Avermaet is vrijgesproken voor dopingpraktijken in de zaak van ozondokter Chris Mertens uit Rotselaar. De renner riskeerde een zware boete en twee jaar schorsing, maar gaat vrijuit omdat er geen sprake is van dopinginbreuken. Zo oordeelde de Disciplinaire Commissie van de wielerbond donderdagmiddag. Bondsprocureur Jaak Fransen was donderdagmiddag niet aanwezig op de voorlezing van het oordeel van de Disciplinaire Commissie. Van Avermaet wel, samen met zijn vader en zijn advocaten Johnny Maeschalck en Kristof De Saedeleer.

De Giro op Sportwereld.be

Van Avermaet werd beschuldigd van het gebruik van verboden methoden en verboden middelen in 2012. Er was sprake van twee medicijnen. Het gebruik van Diprophos, een corticosteroïde, een product dat staat op de dopinglijst, maar niet verboden is buiten competitie en ook niet binnen competitie als een medisch attest verstrekt is. Daarnaast ging het om Vaminolact, een recuperatiemiddel dat vooral bij baby's wordt gebruikt. Het staat evenmin op de dopinglijst, maar wordt wel als doping beschouwd als het wordt ingespoten en er sprake is van meer dan 50 milliliter gebruik in zes uur.

In het geval van het gebruik van de cortisone toonde de verdediging aan dat er een medisch attest was verstrekt om het hielprobleem van Van Avermaet te verhelpen (daags na de Brabantse Pijl in 2012 werd hem de cortisone toegediend) en aan alle voorwaarden werd voldaan om in regel te zijn. De Commissie volgde de argumenten van de verdediging en stelde tijdens de uitspraak dat 'er geen sprake is van een inbreuk op de dopingwetgeving' en 'het gebruik van de cortisone gerechtvaardigd was wegens een attest en Van Avermaet geen fouten heeft begaan'.

Voorts stelde de Commissie dat er 'geen overtuigende elementen waren van de bondsprocureur om het gebruik van Vaminolact aan te tonen'. Hoewel Van Avermaet vaminolact werd voorgeschreven door de dokter, heeft hij het nooit gebruikt. 'Dat heeft de verdediging voldoende gestaafd met bewijs van het Riziv waarmee aangetoond werd dat de renner het product nooit heeft afgehaald. Kortom, wij kunnen hieruit niet anders dan oordelen dat er noch sprake is van het gebruik van verboden middelen, noch van verboden methoden en er geen tuchtrechtelijke sancties worden opgelegd', besloot de Commisie.

Bondsprocureur Jaak Fransen had 24 maanden schorsing, een geldboete van 265.000 euro en een schrapping van zijn resultaten gevraagd in 2012.

'Dé overwinning van mijn voorjaar'

Van Avermaet reageerde na de zitting uiterst emotioneel: 'Ik heb altijd gezegd dat mij niets te verwijten viel, dat ik onschuldig was. Ik ben blij dat ook de Disciplinaire Commissie dat nu heeft besloten en ik deze nare periode kan afsluiten. Dit is dé overwinning van mijn voorjaar en ik blij dat het zo is afgelopen', stelde hij. 'Ik heb dit de voorbije maanden in de koers niet aan mijn hart laten komen, maar het was mentaal zeker niet gemakkelijk. Het was niet leuk om zo in opspraak te komen en de voorpagina's van de kranten te sieren als je niets hebt misdaan. Ik ben geen dopingzondaar en dat is nu bewezen.'

Voortaan kan Van Avermaet weer zorgenvrij trainen. 'Ik ben blij dat ik vanaf vandaag weer kan fietsen zonder die zorgen', stelde de BMC-renner. 'Dit is een litteken dat altijd zal blijven, het zal weliswaar geleidelijk aan verdwijnen, maar toch zal het sporen nalaten. Het was een moeilijke periode, zeker voor mijn familie ook. Zij leden er onder, ik zelf ook. Als ze je zo aan de schandpaal nagelen, als ze beginnen twijfelen aan je integriteit, dan doet dat pijn. Dat was mentaal moeilijk om dragen. Ik ben opgelucht dat ik nu weer vooruit kan kijken en dit achter me kan laten.Ik ben geen champagnedrinker, maar misschien gaan we nu toch een flesje opentrekken.'

Van Avermaet start eind mei in de Ronde van België, daarna volgt de Ronde van Zwitserland en wellicht de Tour. Zijn vriendin bevalt, volgens de voorspellingen, eind juli, op de dag van slotetappe naar de Champs-Élysées. 'Ik wil daar weer goede resultaten halen en tonen dat ik een sterk, eerlijk en correct renner ben.'

Ook zijn ploeg BMC was tevreden. 'We hebben nooit getwijfeld aan Gregs onschuld', verklaarde ploegleider Jim Ochowicz. 'Wij zijn blij met de beslissing.'

Beroep?

Toch kan Van Avermaet nog niet helemaal gerust zijn. Na lezing van de motivering van de wielerbond kan de UCI of het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) beroep aantekenen. De UCI volgt de zaak van nabij, want zij wezen de Belgische bondsprocureur Fransen erop dat hij, volgens de UCI-reglementen, niet alleen een schorsing maar ook een geldboete (262.500 euro, zeventig procent van het jaarloon) moest eisen.

In de zaak rond dokter Mertens werd ook Tom Meeusen vorige week vrijgesproken door de commissie. Op 4 juni moet Bart Wellens nog verschijnen en volgende week is het de beurt aan veldrijder en belofte Laurens Sweeck, die meer uitleg moet verschaffen bij de Disciplinaire Commissie van de Vlaamse Gemeenschap.

Corrigeer

MEER NIEUWS