Straffen op school zijn buiten proportie én in strijd met wet

Scholen straffen leerlingen verkeerd

Scholen straffen leerlingen verkeerd

Een gsm afpakken van een leerling en die pas na enkele dagen teruggeven. Dat mag niet, maar veel leerkrachten en scholen zijn zich daar niet van bewust. Uit een analyse van de klachten die het Kinderrechtencommissariaat de afgelopen jaren ontving, blijkt dat sommige straffen op school volledig buiten proportie zijn of zelfs in strijd met de wet.

‘Onze achtjarige zoon moest voor straf de hele voormiddag rechtopstaan, met de armen gekruist. Daarna moest hij naar een andere klas waar hij achteraan moest gaan staan, terwijl de juf de klas uitlegde dat hij een stoute jongen was. Alle leerlingen lachten hem uit.’ Zulke fysieke en psychologische straffen lijken uit een ander tijdperk te komen, en toch gaat het om een klacht die het Kinderrechtencommissariaat de voorbije jaren ontving.

Ook uit andere klachten blijkt dat leerkrachten soms straffen uitdelen die buiten proportie zijn, of zelfs in strijd met de wet. Zoals het afnemen van een gsm of mp3-speler voor dagen of zelfs weken. ‘Leerkrachten moeten die teruggeven aan het einde van de schooldag of zelfs het lesuur. Enkel de politie heeft de bevoegdheid om die voor langere tijd in beslag te nemen. Het probleem is dat te weinig scholen dat weten. De sanctie staat zelfs in verschillende schoolreglementen ingeschreven’, zegt Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees